Την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας επιβεβαίωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας μάλιστα πως θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή η οποία θα έχει ως στόχο την αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
 

Ads

H πρώτη αποστολή «θα αξιολογήσει τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «H επίσκεψη αυτή θα ακολουθηθεί από μια διαπραγματευτική αποστολή, η οποία θα συζητήσει με τις αρχές τις αναγκαίες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε ο κ. Ράις.
 
Οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος παραμένουν η βάση των συζητήσεων, αλλά αν η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ιδέες για άλλα μέτρα που μπορούν να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να τις συζητήσει, υπογράμμισε ο κ. Ράις. «Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τις δυνατότητες αλλαγών στο Μνημόνιο ο κ. Ράις επισήμανε: «Οι στόχοι του προγράμματος όπως έχουν συμφωνηθεί αποτελούν την βάση των διαπραγματεύσεων. Αν η κυβέρνηση έχει ιδέα για το πώς οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν θα το συζητήσουμε».
 
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος τα οποία λήγουν στα τέλη Ιουλίου σημείωσε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης που θα κάνει η τρόικα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο δεν προσδιόρισε το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την έγκριση της επόμενης δόσης.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ΔΝΤ για την παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως επιδιώκεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στις βασικές επιδιώκεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα σημείωσε πως αυτές είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η μείωση του δημοσίου χρέους.
 
Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής δεν θέλησε να κάνει σχόλια και παρέπεμψε στις θέσεις που παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο προηγούμενο Eurogroup και οι οποίες εστιάζουν στην ενδυνάμωση της νομισματική ένωσης.
 
Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας πως το ΔΝΤ θα στείλει την επόμενη εβδομάδα αποστολή στη χώρα με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, ώστε να προετοιμάσει σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
 
Ερωτηθείς δε για το εάν θα υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ στην Κύπρο εάν η χώρα λάβει τα δάνεια που επιδιώκει από Ρωσία και Κίνα ο κ. Ράις απέφυγε να δώσει απαντήσεις.
 
Γερμανία: Έλεγχος εβδομάδων από την τρόικα
 
Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου ανέφεραν ότι ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνον μερικές ημέρες, αλλά εβδομάδες
 
Την είδηση για την επίσκεψη της τρόικας επιβεβαίωσε αργότερα επισήμως και η Κομισιόν διά στόματος του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Όταν ερωτήθηκε για την ημερομηνία κατά την οποία η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, απάντησε: «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
 
Όσον αφορά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανέφερε πως «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».