Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα καθώς, δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία η τετράωρη τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το δημοσιονομικό κενό για το 2015 αποτέλεσε το «μήλο της έριδας» μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και της τροίκα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία του για τη μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το επόμενο οικονομικό έτος, η πρόβλεψη της τρόικα κάνει λόγο για κενό 2,6- 3,6 δισ. ευρώ. Με αυτή την παραδοχή, η κυβέρνηση καταθέτει το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή το νέο προϋπολογισμό για το 2015.

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Γκίγκα Χαρδούβελη και στελεχών της τρόικα, ξεκίνησε με 3 ώρες καθυστέρηση, γεγονός που αποδόθηκε σε διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και στο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ την επόμενη ημέρα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ads

Στο μεταξύ, νέα τηλεδιάσκεψη, αν όχι σήμερα τότε τις αμέσως επόμενες ημέρες, προγραμματίζεται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας.

Τελεσίγραφο Βρυξελλών: Ή νέο Μνημόνιο ή το παλιό

Πριν την κρίσιμη συζήτηση, νέο τελεσίγραφο μιας εβδομάδας είχε έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση» έως την επόμενη Κυριακή «θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα».

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)» ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.