Πολιτικές διεξόδους από το «μπλοκ των σκληρών» υπό τον Σόιμπλε αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει οριστικά ως την Δευτέρα η κατ’ αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές και να χαλαρώσουν οι όροι χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σταθερή, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι η λύση δεν μπορεί να είναι «τεχνική» παρά μόνον «πολιτική».

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει πάντα μια «δήλωση προόδου» στο Eurogroup της Δευτέρας που θα ανοίξει – μερικώς έστω – τις στρόφιγγες της ρευστότητας και θα δώσει ανάσα και περιθώρια για την διαπραγμάτευση της «μεγάλης συμφωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την Κυριακή οι φορολογικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Brussels Group – κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ -, ενώ ο πρωθυπουργός, για την αποτίμηση των εως τώρα εξελίξεων, συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου με με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ads

Μέρκελ: Αλληλεγγύη υπό όρους

Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι, μέχρι στιγμής, ενθαρρυντικά μεν, συγκρατημένα , δε, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκνγκ Σόιμπλε να παραμένει, όπως πάντοτε, στην πιο «αυστηρή» γραμμή.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, είπε ότι το Βερολίνο πηγαίνει «επιφυλλακτικά στο Eurogroup της Δευτέρας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα δουμε τί θα γίνει…».

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, ωστόσο, Κριστιάνε Βιρτς επιβεβαίωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και υπενθύμισε την τελευταία τηλεφωνική συζήτησή τους.

Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στη Βρέμη, παρ’ ότι δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Ελλάδα, έστειλε το πάγιο μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους.

«Είναι καθήκον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπου αυτή χρειάζεται, είτε για το θέμα των προσφύγων είτε για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν, από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα κάνει τις δικές της προσπάθειες. Αυτός πρέπει να είναι και να παραμείνει ο κανόνας για την Ευρώπη», δήλωσε.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα το πρόγραμμα, μετά το χρέος

Το ελληνικο ζήτημα συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη γραμμή της «επιφυλλακτικότητας» και ο πρόεδρος του Eurogroup,  δήλωσε ότι «η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι αποφασιστική» και διαμήνυσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά να αναοίξει η συζήτηση για το χρέος.

“Εάν η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει και δεσμευθεί πλήρως στο τρέχον πρόγραμμα, που τώρα βρίσκεται σε στασιμότητα και επανασχεδιάζεται…, εμείς, οι χώρες του Eurogroup, θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους”, είπε.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι θέμα πολιτικής βουλησης

Από την πλευρά του, ο έλληνες πρωθυπουργός διαμήνυσε το πρωί από τη Βουλή πως «σεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης».

«Έχει γίνει φανερό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μία έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο. Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πάει και πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής μας. Θα κάνουμε το παν, προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».

«Είμαι αισιόδοξος», κατέληξε, «ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, με την στήριξη του λαού μας, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη».