Σύντομη ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο fb σήμερα ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. Αιτία είναι η πολύ μεγάλη πιθανότητα, να μην εισπράξουν φέτος τα χρήματα που δικαιούνται  συνθέτες, στιχουργοί και κληρονόμοι από την ΕΥΕΔ, την Έκτακτη Υπηρεσία που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μην μείνουν οι δημιουργοί εν κενώ, μετά το σκάνδαλο  ΑΕΠΙ, που οδήγησε στο κλείσιμο της Ανώνυμης Εταιρείας.

Ads

Μετά την παραίτηση της Μαρίας Βλάχου από την ΕΥΕΔ, δεν έχει οριστεί νέα διοικήτρια της εταιρείας, με αποτέλεσμα το ποσό που έχει εισπραχθεί για τους δημιουργούς, να μην μπορεί να διανεμηθεί.

«Λαμβάνω την τιμή να καταγγείλω, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, η απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς εργάτες του ελληνικού τραγουδιού αναστελλεται επ’ αόριστον, χρονιάρες μέρες, εξ’ αιτίας των χειρισμών σας.  Εάν αυτό αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης ενημερώστε μας.» γράφει ο συνθέτης στην επιστολή του.

Η ανάρτηση του Σταμάτη Κραουνάκη: 

Να προσθέσουμε ότι οι δημιουργοί έχουν εκφράσει με ήπιους τόνους έως τώρα την ανησυχία τους, καθώς μετά την παρατεταμένη περιπέτεια τους η υπομονή τους δοκιμάζεται ιδιαίτερα μετά και τη σιωπή της υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Λίνα Μενδώνη, ενώ έχει δει τους εκπροσώπους τους στο υπουργείο, δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις επίσημες επιστολές που της έχουν στείλει, εκπέμποντας SOS. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΥΕΔ μάλιστα πολλοί δημιουργοί, δήλωσαν ενοχλημένοι που δεν έχει προχωρήσει ακόμα η υπουργός στην αδειοδότηση του νέου τους οργανισμού ΕΔΕΜ, προκειμένου να απαγκιστρωθούν από την κρατική ΕΥΕΔ. «Η ίδια ζητάει σχέδιο βιωσιμότητας προκειμένου να μας αδειοδοτήσει. Τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει στο υπουργείο αποδεικνύουν πως είναι βιώσιμος ο οργανισμός, και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε αφού εισπράττει για σχεδόν το 100% των Ελλήνων δημιουργών αλλά και για χιλιάδες ξένους. Από κανέναν άλλο οργανισμό δεν έχει ζητηθεί τέτοιο σχέδιο. Μπορεί ο νέος νόμος να της δίνει τη δυνατότητα να το ζητήσει, δεν την υποχρεώνει όμως και για εμάς κάθε μήνας που περνάει είναι πολύ σημαντικός» είπαν μεταξύ άλλων δημιουργοί στη γενική συνέλευση.

Ads

Οι απλήρωτοι δημιουργοί, μετά από τις προσπάθειες και την υπομονή των προηγούμενων μηνών, απ’ ότι φαίνεται αρχίζουν και καταγγέλλουν την υπουργό, στο χέρι της οποίας είναι τα ήδη πετσοκομμένα εισοδήματά τους, αναδεικνύοντας άλλη μία αδυναμία του υπουργείου να δώσει λύση, στο ήδη αρκετά ναρκοθετημένο του πεδίο.