Συγκεντρώσεις και πορείες κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της 20ης Ιουλίου, ημέρα που προβλεπόταν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στο πλαίσιο της απόφασης για τις επτά «παραγωγικές Κυριακές» το χρόνο, όπως καθορίζεται με το σχετικό νόμο του 2013. 

Ads

Ωστόσο και αυτήν την Κυριακή δεν παρατηρήθηκε αύξηση στην κίνηση. Βόλτα στα μαγαζιά έκαναν κυρίως τουρίστες και λίγοι καταναλωτές, όπως δηλώνουν οι έμποροι που άνοιξαν τα καταστήματά τους. Εξάλλου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που ολοκληρώνει την έρευνά της για το μέτρο των Κυριακών, αναφέρει πως από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι επτά Κυριακές, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.

«Υπ΄ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο «ιδεοληψία» αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά «πολιτική» που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας», αναφέρεται σε συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ. Την παραπάνω εικόνα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κροκίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως τόνισε τα στοιχεία δείχνουν πως το μέτρο των Κυριακών θα πρέπει να είναι στοχευμένο. «Η κίνηση είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μαγαζιά που δεν άνοιξαν», τόνισε. 

Στην Αθήνα οι υπάλληλοι στα εμπορικά καταστήματα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στην Ερμού. Κάλεσμα για συγκέντρωση και έξω από το κατάστημα «Πλαίσιο» του Συντάγματος, με τους εργαζόμενους στην εταιρεία να καταγγέλλουν πως η διοίκηση «στρώνει το χαλί για έναν εργασιακό μεσαίωνα». Στη Θεσσαλονίκη οι εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ads