Την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Ads

Όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά του το «Έθνος», με e-mail που έστειλε το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή – χωριστά από τους άλλους θεσμούς – προς το υπουργείο Οικονομίας ζητεί να νομοθετήσει εντός του Δεκεμβρίου το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, δηλώνοντας πάντως πως προχωρά στην τροποποίηση της νομοθεσίας, θεσπίζοντας κριτήρια βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται περιοχές ως τουριστικές.

Όπως σημειώνει το «Έθνος» οι αντιπεριφερειάρχες θα αποφασίζουν στις περιοχές αυτές σε συνεννόηση με τους εμπορικούς φορείς την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και επιπλέον Κυριακές.

Ads

Κορκίδης: Βόμβα η απαίτηση του ΔΝΤ

«Βόμβα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, την απαίτηση του ΔΝΤ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 έκανε λόγο για «φωτογραφικό αίτημα» σημειώνοντας: 

«Αντί να μας παιδεύουν όλους, ας δώσουν στο εκπτωτικό χωριό το δικαίωμα να ανοίγει Κυριακές. Εμείς δεν αντέχουμε και δεν θέλουμε να είμαστε ανοιχτά. Το εκπτωτικό χωριό μόνο θέλει να είναι ανοιχτό Κυριακές. Θέλει να κλείσει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κόσμος δεν θα ζήσει αν δεν είναι ανοιχτά τις Κυριακές;».

Σημείωσε ακόμη ότι από την 25η Μαρτίου μέχρι και την 28η Οκτωβρίου τα καταστήματα είναι ελεύθερα να είναι ανοιχτά στις περιφέρειες και διερωτήθηκε εάν έχει κανένα νόημα να είναι τα μαγαζιά στο Περιστέρι ή στον Κορυδαλλό ανοιχτά.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πάνω από οκτώ Κυριακές ανοιχτές. Γιατί δεν ασχολούνται με την διεύρυνση του ωραρίου μετά τις 21.00 στις τουριστικές περιοχές, που ο κόσμος βγαίνει τέτοιες ώρες; Είναι σωτηρία να ανοίξουν τις Κυριακές; Οι φούρνοι, τα κρεοπωλεία, τα ψαράδικα ανοιχτά είναι τις Κυριακές. Πάνω από το 10% των επιχειρήσεων είναι σε φθορά αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε τέλος ότι «ψευτο – οργανώσεις εργοδοτών που δεν έχουν κάνει ποτέ εκλογές» προσπαθούν «να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών».