Καθοριστικό βήμα για τη κατασκευή αποτεφρωτηρίου από τον δήμο Αθηναίων σηματοδοτεί η υπογραφή της  απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Ads

Η υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη και καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και επισήμανε: «Από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου Αθηναίων.

Ads

Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.