Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, καθώς άνοιξε νωρίτερα το βιβλίο προσφορών. Το αρχικό επιτόκιο που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ ανέρχεται στο 4,125%, ωστόσο αυτό αναμένεται να υποχωρήσει ίσως και κάτω από το 4% ανάλογα με το ύψος των προσφορών που θα υποβληθούν από τους επενδυτές.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, ημερομηνία διακανονισμού είναι η 12η Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029. Στόχος είναι να αντληθεί ποσό γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου είναι σήμερα στο 3,63%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετά ικανοποιητική, εάν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς αλλά και τα αποτελέσματα των εκδόσεων του Ιταλικού και Ισπανικού δεκαετούς την περασμένη εβδομάδα.

Το κλίμα είναι θετικό για την Ελλάδα μετά τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή.

Ads

Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι τράπεζες: Ανάδοχοι ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.

Με ανάρτηση του στο Τwitter  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται ειλικρινά, επιτυχία στο δεκαετές ομόλογο. Επισημαίνει πως  παραμένει πραγματικότητα  το γεγονός ότι οι αγορές αδημονούν για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα Η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι εντός 18 μηνών θα υπάρξει επενδυτική βαθμίδα για την χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ