Με ένα αμφίσημο μήνυμα από την Κριστίν Λαγκάρντ, με μια υπόγεια μάχη πολιτικών σκοπιμοτήτων στο Βερολίνο και με δύο καθαρούς στόχους από την ελληνική πλευρά ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον η τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ads

Το «τερέν» αυτή την φορά δεν είναι συγκρουσιακό – και πολύ περισσότερο, δεν εμπεριέχει οιωνούς ρήξης – ωστόσο η «αποστολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολη. Στόχος της Αθήνας είναι να ανοίξει τον δρόμο για τα δύο καθοριστικά ζητούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου – την καθαρότερη δυνατή λύση στο θέμα του χρέους και τον δημοσιονομικό διάδρομο – που θα επιτρέψει, την σταδιακή έστω, αναστροφή των πολιτικών λιτότητας και την εφαρμογή μέτρων οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης.

Παρά τις θετικές δηλώσεις και τα δημόσια εύσημα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται – για μια ακόμη φορά – να υπερβεί τις πολιτικές παγίδες και τις αντικρουόμενες επιδιώξεις των δανειστών. Εδώ, ο κομβικός γρίφος είναι η τελική στάση του ΔΝΤ και το «μίγμα» του συμβιβασμού που θα επιδιώξει με την Γερμανία προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Ευρώπη και ΔΝΤ… ξανά μαζί

Σύμφωνα με την Handelsblatt η σχέση Ταμείου και Ευρώπης έχει αποκατασταθεί, και «ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι θέλουν το ΔΝΤ να διατηρήσει την εμπλοκή του στις οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ και το Ταμείο έχει ανταποκριθεί αναλόγως».

Ads

Ως εκ τούτου, το Ταμείο εμφανίζεται διατεθειμένο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά, δίνοντας το ποσό των 1,6 δις ευρώ. Σύμφωνα, δε, με την γερμανική εφημερίδα το Ταμείο επανεξέτασε τη στάση του μετά τον σχεδιασμό της Ευρώπης να εξελίξει τον ESM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». Αντίστοιχα, η αλλαγή στάσης της Ευρώπης κατέστη εμφανής από τις δηλώσεις του πρώην γερμανού ΥΠΟΙΚ Πέτερ Αλτμάιερ, ότι «ο ESM θα είναι πάντοτε το μικρό αδελφάκι του ΔΝΤ».

Η εξήγηση που δίνει η Handesblatt γι’ αυτήν την αλλαγή στάσης είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι καταβάλλουν το 25% των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ, οπότε δεν έχει νόημα να εξαιρείται το Ταμείο από την περαιτέρω εμπλοκή στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το ερώτημα όμως, είναι μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένο να υπαναχωρήσει το ΔΝΤ για να μείνει στην Ελλάδα, τόσο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όσο και στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων για το 2019-2020.

Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε άλλες περικοπές δαπανών

Επ’ αυτού, τόσο οι δύο τελευταίες εκθέσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, όσο και η χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «δεν θέλουμε άλλες περικοπές δαπανών» ανοίγει το παιχνίδι σε όλα τα ενδεχόμενα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα το γεγονός ότι το Ταμείο άμβλυνε τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για τα πλεονάσματα δείχνει πρόθεση συνδιαλλαγής και απομακρύνει το ενδεχόμενο να ζητηθεί πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019. Ταυτόχρονα, το μήνυμα Λαγκάρντ αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και για «πάγωμα» των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι το Βερολίνο θα αποδεχθεί ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΔΝΤ πετά και πάλι την «μπάλα» στους ευρωπαίους, και δη στο Βερολίνο.

Κι εδώ, μπαίνουν στο «παιχνίδι» οι πολιτικές πιέσεις που δέχεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς – πιέσεις, προερχόμενες πρωτίστως από το εσωτερικό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας που έχουν να κάνουν τόσο με την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους όσο και με τον χρόνο των αποφάσεων.

Τα σενάρια παράτασης του προγράμματος

Εξ αυτών των πιέσεων που, κατά τις ίδιες πηγές, συνδέονται και με τις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου στη Βαυαρία, προήλθαν εν μέρει και οι πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων περί πιθανής παράτασης του προγράμματος πέραν του Αυγούστου. Πρόκειται για πληροφορίες που απέκρουσε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς, παρά ταύτα όμως αναπαράχθηκαν και υπερτονίστηκαν από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ύπαρξης «συστημάτων, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων, που θέλουν να τορπιλίσουν την έξοδο από τα Μνημόνια ακόμη και την τελευταία στιγμή».

Το πόσο ισχυρά παραμένουν αυτά τα συστήματα, θα φανεί σε πρώτο χρόνο, σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον, τόσο στις συζητήσεις του Washington Club όσο και στις συναντήσεις που θα έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους βασικούς «παίκτες» των δανειστών. Σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνο Λεμέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν.