Το δρόμο για την κατασκευή του πολυχώρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου Academy Gardens, έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογράφοντας το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος του δήμου Αθηναίων. 

Ads

Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο:

  • την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό
  • τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
  • την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους
  • την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου, προβλέπονται: 

  • Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.
  • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.
  • Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.
  • Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω.
  • Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του πολυχώρου.
  • Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Πλέον, η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. «Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. 

Ads

Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.