Σε λίγες ημέρες πρόκειται να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά συνάντησή του με την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Ilkka Laitinen
 

Ads

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
 
Για το κέντρο στην Αμυγδαλέζα ανέφερε ότι «θα φιλοξενήσει περίπου 1000 άτομα σε πρώτη φάση», σημειώνοντας ότι αποτελεί άξονα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, το οποίο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη.
 
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επισήμανε: «Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία τοπική κοινωνία, θέλω να καθησυχάσω τους πάντες για αυτό. Αυτά θα είναι Κέντρα τα οποία φιλοξενούν ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι εγκληματίες, είναι απλοί άνθρωποι που ζητούν εδώ μία τύχη και που όμως, δεν μπορούν να παραμείνουν, αλλά πρέπει να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους».
 
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Frontex
 
Νωρίτερα, υπεγράφη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Frontex, με στόχο «την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποδεχόμενος την κ. Räsänen και τον κ. Laitinen, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έκανε λόγο για σημαντική πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».
 
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο «EUROSUR».