Με οδηγό την δήλωση του πρωθυπουργού πως το 2018 ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του ονοματολογικού και με τον Νίκο Κοτζιά να έχει την πλήρη εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αυτήν την λύση, ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα ο πυρήνας της συζήτησης για το Μακεδονικό.

Ads

Σ’ αυτή την συζήτηση η ελληνική πλευρά προσέρχεται με βασικό πλαίσιο την αναζήτηση «σύνθετης ονομασίας erga omnes» (για χρήση έναντι όλων), αλλά με κλειστά ακόμη τα πιο κρίσιμα χαρτιά της διαπραγμάτευσης όχι μόνον σε ό,τι αφορά το όνομα αλλά και άλλες κομβικές παραμέτρους της επιδιωκόμενης συμφωνίας – από το εάν, και ποιες, αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ προκειμένου να αποκλειστεί κάθε αλυτρωτική βλέψη, έως τον προσδιορισμό της εθνικότητας των πολιτών της γείτονος.

Το όνομα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό υπήρξε μια πρώτη, αλλά όχι εκτεταμένη, συζήτηση για το θέμα της ονομασίας, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν πως η Αθήνα επί του παρόντος δεν κομίζει στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ συγκεκριμένη πρόταση. Από τα μηνύματα που εκπέμπονται, πάντως, προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται πάντοτε το «Άνω Μακεδονία», ενώ το κλίμα – υπό προϋποθέσεις – δεν θα ήταν αρνητικό και για μια ονομασία κοντά στο «Νέα Μακεδονία» του πακέτου Πινέιρο. Εδώ, απουσιάζει βεβαίως ο γεωγραφικός προσδιορισμός που συνόδευε την εθνική θέση του Βουκουρεστίου το 2008, η εν λόγω παράμετρος όμως απουσίαζε και από την διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος αναφέρθηκε σε «σύνθετη oνομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της».

Ads

Έτερη πρόταση που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει μπει εσχάτως στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων είναι κι εκείνη του oνόματος «Νόβα Μακεντόνσκα», αμετάφραστου και στην κυριλική γραφή. Φαίνεται όμως πως πρόκειται για μια εκδοχή που, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να προχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις και η διαπραγμάτευση επιταχύνονται εν όψει και της νέας συνάντησης, στις 19 Ιανουαρίου, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Το πλαίσιο Τσίπρα

Ενδεικτική επ’ αυτής της επιτάχυνσης είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Το 2018 «ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας:» Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ίδια δήλωση ο πρωθυπουργός έδειξε και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιώξει να βασιστεί μια ενδεχόμενη συμφωνία για το Μακεδονικό, καλώντας σαφώς στην διαμόρφωση «ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

«Η ηγεσία της ΝΔ», δήλωσε, «προς ώρας, κρατά αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για την μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε την θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2007. Ελπίζω σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε αν υπάρξει προοπτική λύσης να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».

Ο Καμμένος και ο Μητσοτάκης

Στην προσπάθεια διαμόρφωσης αυτής της ευρείας πλειοψηφίας το Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά και τα μηνύματα αναδίπλωσης από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.

Στην άλλη πλευρά όμως, στην Νέα Δημοκρατία, η αμηχανία μάλλον συνεχίζεται, όπως και η ηχηρή έως τώρα σιωπή του Αντώνη Σαμαρά – του ανθρώπου, που με αφετηρία την σκληρή γραμμή του στο Μακεδονικό είχε ρίξει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, με την συνέντευξη που έδωσε στο capital.gr, εμφανίστηκε και πάλι σε αμυντική γραμμή, αναφερόμενος μόνον ασαφώς στην ελληνική θέση στο Βουκουρέστι, και πετώντας και πάλι την «μπάλα» στην πλευρά της κυβέρνησης και των ΑΝΕΛ.

«Όταν τοποθετηθεί», είπε, «επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της οποίας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση… Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας». 

Διαβάστε επίσης: Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την ονομασία της ΠΓΔΜ