Πολύ λιγότερο από το προσδοκώμενο αναμένεται να επωφεληθεί η Ελλάδα μέσα από μία πιθανή επαναγορά ομολόγων της με χρήματα της Ευρωζώνης, όπως αποδεικνύει και η σημερινή πυροδότηση στις τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά τη δημοσίευση λεπτομερειών αναφορικά με τις προθέσεις του Eurogroup.
 

Ads

Σήμερα η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 33,69 της ονομαστικής αξίας (100), η τιμή του 15ετούς στο 30,21, η τιμή του 20ετούς στο 25,41 και η τιμή του 30ετούς στο 24,35.
 
Ο βασικός λόγος στον οποίο αποδίδεται το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τίτλων είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως μια από τις επιλογές επαναφοράς του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα που συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της Τρίτης, ήταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ.
 
«Παρότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ακόμη με μεγάλο discount και συνεπώς παραμένουν υπό πίεση, οι τιμές τους βρίσκονται στα καλύτερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους. Ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα πρέπει να προσφέρει ένα αξιόλογο premium στους επενδυτές πάνω από την τρέχουσα τιμή τους στην αγορά», σχολίασε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Padhraic Garvey, στέλεχος της ING.
 
Με την ανακοίνωση του προγράμματος επαναγοράς αναμένεται πως οι τιμές των ομολόγων θα αυξηθούν σε όλες τις διάρκειες και θα προσαρμοσθούν στο 50% της ονομαστικής τιμής των χρεογράφων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως η πρόταση δεν κρίνεται ελκυστική για τους περισσότερους ομολογιούχους. Κάποιος που πριν το PSI είχε 100 ευρώ σε 10ετες ομόλογο, σήμερα έχει μόλις 10,17 ευρώ από την αρχική του επένδυση. Με το πρόγραμμα επαναγοράς θα του ζητηθεί να δώσει τα ομόλογά του με έκπτωση 50% και να αναλάβει πρόσθετη ζημιά.
 
Για το λόγο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης που προβλέπουν ότι από τη στιγμή που ένα ποσοστό ομολογιούχων συμφωνήσει σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων. Η ενεργοποίηση των ρητρών βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο ήδη χθες μέσω του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Χούνγκ Τραν εμφανίσθηκε αντίθετο σε μια μη εθελοντική επαναγορά χρέους.