Εντείνεται η ανησυχία για την πιθανότητα να δημιουργηθούν αρκετές εστίες κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι αφού ήδη από τις 15 Ιουνίου που άνοιξαν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, έχουν εντοπιστεί συνολικά περίπου 20 θετικοί τουρίστες. Μάλιστα χθες, καταγράφηκαν 5 νέα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και φορείς του ιού που δεν ελέγχθηκαν. 

Ads

Σημειώνεται ότι στις πτήσεις ερχόμενες από χώρες της Ευρώπης οι οποίες θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, δεν είναι υποχρεωτικό να ελέγχονται οι επιβάτες, όμως πολλοί από τους επιβάτες προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και απλώς ήρθαν με ανταπόκριση από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται. 

Από τις 15 Ιουνίου και μετά όταν «άνοιξαν» τα ελληνικά σύνορα έχουν σημειωθεί συνολικά 166 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 είναι εισαγόμενα. Συνολικά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι χθες έχουν γίνει 35.000 έλεγχοι, δηλαδή περίπου 4380 την ημέρα. Με δεδομένο ότι έχει δοθεί σημαντικό βάρος στους πληθυσμούς της Βορείου Ελλάδας όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα, οι έλεγχοι που αντιστοιχούν σε εισερχόμενους στην Ελλάδα πολίτες θα είναι λιγότεροι. Έτσι το ενδεχόμενο έχουν «ξεφύγει» κρούσματα είναι πολύ πιθανό. 

Προειδοποιήσεις Σύψα: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό

Ads

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού χτυπά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει. «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω. Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει». 

Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται». Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία ο ίδιος ανέφερε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει μέσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα», σημείωσε. «Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι» τόνισε ο κ. Σύψας. Όπως εξήγησε, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε ανεβοσκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία. Ο καθηγητής ανέφερε πως τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ’ ότι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες τονίζοντας πως έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως. «Είμαστε ακόμα στον πρώτο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς».