Έντονη ανησυχία επικρατεί σε εξαγωγείς και παραγωγούς στην Ελλάσα, μετά το διάταγμα Βλαντιμίρ Πούτιν, που προβλέπει την «απαγόρευση ή περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του για την κρίση στην Ουκρανία. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία υιοθετεί πλήρες εμπάργκο σε ΕΕ, ΗΠΑ και σε άλλες Δυτικές χώρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις που ανακοίνωσε ότι έλαβε η κυβέρνηση από τη Ρωσία τη Δευτέρα, για τα ελληνικά προϊόντα, σήμερα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη διακοπή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μετά τη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη σε διαβεβαιώσεις για την προστασία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. «Έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» υποστήριξε χωρίς να αναφέρει καμία λεπτομέρεια για τη διαδικασία που ακολουθείται.
 
Έσπευσε πάντως να υπενθυμίσει ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία αφορούν όλο το δυτικό κόσμο «την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία». «Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή» πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, για τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού «μπλόκου» στην ελληνική οικονομία και προς εξεύρεση τρόπων στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.
 
Τα συναρμόδια υπουργεία τηρούν στάση αναμονής εν όψει της παρουσίασης από τη Μόσχα εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών.

Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τύχη των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία λόγω των διαβεβαιώσεων που έλαβε από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα αλλά και των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.

Τα προϊόντα που απαγορεύει η Ρωσία

Η Ρωσία, σύμφωνα με με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να απαγορεύσει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Η απαγόρευση θα εφαρμοσθεί από τις 7 Αυγούστου και θα έχει ισχύ ενός έτους. 

Ads

Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα δεν θα αφορά πιθανότατα το λάδι, τις ελιές και το κρασί.

Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή εισαγωγή όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ρωσικές τελωνειακές αρχές η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, όλα είναι ρευστά για τις ελληνικές εξαγωγές, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται ότι θα ληφθούν την Παρασκευή, όταν θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε  ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. με τη συμμετοχή  Σαμαρά και Βενιζέλου «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο». «Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ προστίθεται εδώ και αρκετό καιρό «ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση’

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται».

ΑΝΕΛ: Υπόλογη η κυβέρνηση

Υπόλογη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση «φέρει ακέραια την ευθύνη», λέγοντας «ναι» σε όλα κατά της Ρωσίας, «συμπλέοντας απνευστί με την Μερκελική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.». «Δεν μέτρησε τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και τώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες», συμπληρώνει. Επίσης, σημειώνει ότι μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων «έπεται οδυνηρή συνέχεια που θα επηρεάσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Ρώσους και με Ρωσία».