Συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στη Θεσσαλία οι διαδοχικοί μετασεισμοί, έπειτα από τονισχυρό σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης, με επίκεντρο 15 χλμ νότια της Ελασσόνας Λάρισας. Νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.30 το βράδυ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ads

Στους δρόμους βρίσκονται οι κάτοικοι και πολλοί είναι αυτοί που θα μείνουν σε σκηνές καθώς είτε έχουν πάθει ζημιά είτε φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους.

Το Δαμάσι και το Μεσοχώρι Λάρισας είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί άμεσα αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, από κατάρρευση τοίχων, κάποια άλλα σημαντικές ρωγμές και ορισμένα κατέρρευσαν ολοσχερώς. Έχουν κλείσει γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι και στη συνέχεια προς Κουτσόχερο. Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Ads

Σκηνές αναμένεται να στηθούν από την Πολιτική Προστασία στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Επίσης θα διανεμηθούν και υπνόσακοι, εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες. Σκηνές στέλνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στον προαύλιο χώρο για λόγους ασφαλείας.

Στις περιοχές που «χτύπησε» ο σεισμός αναμένεται να σταλούν κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ελέγξουν κτίρια, δρόμους και γέφυρες. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι τα αιτήματα πολιτών για να τους επιτραπεί είτε η μετακίνηση σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού είτε η μετακίνησή σε φιλικά – συγγενικά σπίτια, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου Λάρισας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

image

image

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ.  Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα, ενώ συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.
Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης ΤΣελέντηςπροσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.