Νέο κλοιό πιέσεων εν όψει της πενταμερούς συνάντησης κορυφής στήνουν δανειστές κι εταίροι, εμμένοντας στην «τροϊκανή» ατζέντα μέτρων και αξιολόγησης. «Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη νέα ρουκέτα Μοσκοβισί περί Grexit, ενώ «ανήσυχος» για το ελληνικό ζήτημα δηλώνει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση απάντησε: «Συνεχίζω να ανησυχώ. Δεν είμαι ικανοποιημένος». «Θα ήθελα όλοι να ανασυνταχθούν» είπε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. 

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι «ο χρόνος τελειώνει», αλλά η Ελλάδα παρ’ ότι αντιμετωπίζει προβλήματα «μας έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο διάσωσης».

«Το θέμα δεν είναι μια αναδιάρθρωση χρέους αλλά το πώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ξανά ανταγωνιστική χώρα και να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές» είπε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ads

Από την πλευρά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι δεν πρέπει το πρόβλημα του χρέους να ανάγεται σε διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

«Δεν έχουμε καμία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», είπε προσθέτοντας ότι το θέμα είναι μονάχα οι προϋποθέσεις της «σημαντικής οικονομικής βοήθειας» στην Ελλάδα, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί με τις υπόλοιπες χώρες ευρωζώνης.

Σε ό, τι αφορά την σύνοδο κορυφής, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως αύριο «θα ζήσουμε μια λύση του προβλήματος της Ελλάδας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία παραμένει σε τροχιά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας, ερωτηθείς για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω «ατυχήματος». 

Από το Παρίσι, τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κάλεσε όλες τις πλευρές «να προσέχουν τα λόγια τους». «Ατυχήματα», είπε, «συμβαίνουν όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι όταν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».