Ανιστόρητοι εμφανίστηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρθρογράφος του «Liberal» και της «Καθημερινής», Σάκης Μουμτζής στις απόπειρές τους να σχολιάσουν την ανάρτηση του Νίκου Παππά για την 28η Οκτωβρίου.

Ads

Ο βουλευτής, Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, με αφορμή την εθνική γιορτή, έκανε την εξής ανάρτηση, την οποία συνόδευσε με μία πολύ γνωστή φωτογραφία ανταρτών κακ ανταρτισσών του ΕΛΑΣ: «Τιμούμε το ηρωικό “όχι” του 1940 απέναντι στον φασισμό. Το ίδιο “όχι” καλείται να πει ξανά η κοινωνία απέναντι σε νέους εχθρούς της διπλανής πόρτας που είναι έτοιμοι να σκορπίσουν το ίδιο δηλητήριο σε σχολεία και γειτονιές. Γιατί κάποια “όχι” είναι διαχρονικά.».

Οι Γεωργιάδης και Μουμτζής, ωστόσο, εγκάλεσαν τον Νίκο Παππά για την φωτογραφία, υποστηρίζοντας ότι δείχνει αντάρτες και αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δηλαδή από την περίοδο του εμφυλίου.

«Το αστείο δεν είναι ότι ο @nikospappas16  ανέβασε φωτό από τον Εμφύλιο (εδώ βλέπετε τον “ΔΣΕ” του 1946-49) αλλά ότι ο ίδιος άνθρωπος που έχει υποτίθεται αυτές τις ιδέες συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ…! Η σημερινή επέτειος όμως είναι του ΟΧΙ ενώνει και δεν διχάζει!» έγραψε ο Α. Γεωργιάδης.

Ενώ ο Σ. Μουμτζής σχολίασε, απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά: «Η φωτογραφία που αναρτήσατε είναι από τον εμφύλιο με αντάρτισσες και αντάρτες του ΔΣΕ. Λίγη προσοχή.».

Ο Ν. Παππάς απάντησε και στους δύο, ως εξής: «Κύριοι @AdonisGeorgiadi & @sakismoumtzis, η φωτογραφία είναι από την εθνική αντίσταση. Θα πρότεινα να το ξανασκεφτείτε και να επανορθώσετε. Εκτός κι αν δεν αναγνωρίζετε την εθνική αντίσταση και τη συμβολή των Εβραίων σε αυτή.».

Όντως, η φωτογραφία δείχνει αντάρτες του ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρει και το ellinikahoaxes.gr, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των Γεωργιάδη και Μουμτζή, η φωτογραφία «προέρχεται από βρετανικά αρχεία, έχει ληφθεί τον Οκτώβριο του 1944 και σε αυτή απεικονίζονται άνδρες και γυναίκες αντάρτες σε λοφώδη περιοχή πλησίον της Αθήνας, κατευθυνόμενοι να ενωθούν με συμμαχικές δυνάμεις που εξωθούν τους Γερμανούς από την Ελλάδα.»

Προσθέτει μάλιστα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δεξιά απεικονίζεται ο Σαλβατώρ Μπακόλας, μέλος του ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζει ότι ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), κατά την περίοδο της Κατοχής και προσθέτει ότι η φωτογραφία αυτή δεν έχει σχέση ούτε καν με τα Δεκεμβριανά, δηλαδή την ένοπλη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τους Άγγλους, τον Δεκέμβριο του 1944, δύο χρόνια πριν την έναρξη του εμφυλίου το 1946.

Η τεκμηρίωση της ιστοσελίδας συμπεριλαμβάνει και τις αναφορές των φωτογραφικών αρχείων Alamy και Diomedia στην εν λόγω φωτογραφία, ως απεικόνιση μαχητών και μαχητριών του ΕΛΑΣ, καθώς και την έκθεσή της από την υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο εκδήλωσης και έκθεσης για τα 70 χρόνια από την κήρυξη πολέμου εναντίον της Ελλάδας μας από τις δυνάμεις του άξονα το 2010.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, απεικονίζονται αντάρτες που ανήκαν στη II Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδίου του Σαλβατώρ Μπακόλα, στη φωτογραφία απεικονίζονται «ανταρτοεπονίτες της υποδειγματικής ομάδας (διμοιρίας) ΕΠΟΝ της II Μεραρχίας το 1944 κάπου στην Πάρνηθα». Τέλος, δεν διακρίνεται στους εικονιζόμενους μαχητές το διακριτικό του ΔΣΕ στο δίκοχο.