Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «κρασαρίσματος» βιώνουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς φαίνεται πως ακόμη και βαριά ασθενείς με Covid αναγκάζονται να διασωληνώνονται πλέον εκτός ΜΕΘ, καθώς αυτές είναι πλέον όλες γεμάτες.

Ads

Τον εφιάλτη που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία περιγράφει μιλώντας στο Tvxs.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμη δυσκολότερη, δεδομένου πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από από τα εξιτήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ξέρετε πως έχουμε τεράστια δυσκολία σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια των εντατικών. Πλέον αναγκαζόμαστε να βάζουμε κρεβάτια και αναπνευστήρες και στους χώρους των χειρουργείων, καθώς δεν υπάρχει χώρος στις ΜΕΘ».

Προχωρώντας ακόμη παραπάνω, η  κ. Κατσίμπα επισημαίνει πως «η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί πια να νοσηλεύσει ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, καθώς τα δικά της είναι ήδη όλα γεμάτα. Για παράδειγμα, μετά την εφημερία του Ιπποκρατείου, κι ενώ νοσηλεύονταν 250 άτομα σε απλές κλίνες Covid, για δυο ασθενείς με κοροναϊό που διασωληνώθηκαν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κρεβάτι σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και τη Λάρισα. Έτσι έμειναν στο χειρουργείο και δε γνωρίζω ακόμη αν και πού μεταφέρθηκαν».

Ads

Διαβάστε επίσης:


«Το ίδιο συνέβη με την εφημερία την προηγούμενη μέρα στο Παπανικολάου, όπου ενώ πληρώθηκαν και οι διαθέσιμες 26 κλίνες ΜΕΘ, 9 ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός εντατικής, σε χώρους χειρουργείων. Αυτούς του ασθενείς καλέστηκαν να περιθάλπουν αναισθησιολόγοι και ανειδίκευτο προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι βέβαια είναι άριστοι αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τον μηχανικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος σε βαρέως πάσχοντες στις μονάδες. Οι εντατικολόγοι έχουν γίνει “λάστιχο”, αφού επί της ουσίας έχουν παραμείνει ίδιοι στον αριθμό. Φανταστείτε δηλαδή ότι προστέθηκε μόνο ένας το τελευταίο διάστημα. Πρέπει δηλαδή με τον ίδιο αριθμό να λειτουργήσουν όπως όταν είχαν 12 ασθενείς, ενώ τώρα έχουν 26 στη ΜΕΘ και άλλους 9 που νοσηλεύονται σε χειρουργείο» αναφέρει συνεχίζοντας η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες Covid, η κ. Κατσίμπα τονίζει πως «γίνονται συνεχώς επεκτάσεις, ενώ παράλληλα κλείνουν οι υπόλοιπες κλινικές. Για παράδειγμα στο Ιπποκράτειο, όπου υπήρχε ένα ολόκληρο κτίριο για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό, τώρα επεκτάθηκε και στο άλλο κτίριο. Το ίδιο γίνεται και στο Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλά κρεβάτια διαθέσιμα για ασθενείς με άλλες παθήσεις, ενώ οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό διαρκώς αποσπώνται για να βοηθήσουν είτε στα επείγοντα είτε στην ασυλία ασθενών Covid. Αυτοί οι γιατροί είναι συνήθως άλλων ειδικοτήτων και συνεπώς επιχειρείται μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Καταλαβαίνετε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από τους ήδη ειδικούς και για να επιτηρούν την όλη κατάσταση, να κάνουν τη νοσηλεία, να εκπαιδεύουν».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «είναι και για εμάς τους γιατρούς μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς έχουμε ήδη τους πρώτους νεκρούς αλλά και διασωληνωμενους από τους κόλπους των εργαζομένων στα νοσοκομεία».