Εν έτει 1967, και δη μόλις έναν μήνα μετά την… εθνοσωτήριο «επανάσταση» της χούντας και του πουλιού, το να είσαι μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη ήταν τουλάχιστον… έγκλημα καθοσιώσεως. Ο Δ.Θ. είχε την ατυχία, εκτός από μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, να καταταγεί και στον στρατό,  ως τυφεκιοφόρος του Πεζικού, στην πρώτη περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών.

Ads

Ως εκ τούτου, λογική συνέπεια ήταν το «Δελτίο Νομιμοφροσύνης» του να έχει χειρόγραφη, στην πρώτη σελίδα του, την επισήμανση «Λαμπράκης» και να αποτελείται από 5 φακέλους με αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για το ύποπτο και αντεθνικό «ποιόν» του, για τις «συναναστροφές του με κομμουνιστάς» και για το βαρύ οικογενειακό παρελθόν του καθ’ ότι δύο αδέλφια της μητρός του «διαβιούσαν ως Κομμουνιστοσυμμορίται εις Ρωσίαν».

image

* Πατήστε πάνω στα έγγραφα για να τα δείτε σε μεγέθυνση

Ads

Οι συνταγματάρχες άργησαν αλλά τον… βρήκαν

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εν λόγω, άκρως επιβαρυντική λεπτομέρεια, δεν είχε υποπέσει εξ αρχής στην προσοχή των άτεγκτων φρουρών της εθνικοφροσύνης, ενδεχομένως γιατί ήταν ακόμη… άπειροι στη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών: Στο πρώτο «Δελτίον Ποιού» του φακέλου του, ένα μήνα και κάτι μετά το πραξικόπημα, αναγράφετο ότι «δεν ανεμίχθη εις αντεθνικάς οργανώσεις», ότι «δεν ανεγίγνωσκε κομμουνιστικά έντυπα» και το μόνον γκρίζο σημείο του ήταν πως «λόγω του ασθενούς χαρακτήρος του πιθανόν να επηρεάζεται υπό ατόμων αντεθνικώς σκεπτόμενων».

image

image

Χρειάστηκαν δύο μήνες – και, προφανώς, η… αναγκαία εκπαίδευση του συστήματος – για να εντοπισθεί, στο επόμενο «Δελτίο Ποιού» η… αντεθνική του συμμετοχή στη Νεολαία Λαμπράκη και το γεγονός ότι «οι αδελφοί της μητρός του διαβιούν ως κομμουνιστοσυμορίται εις Ρωσίαν».

image

image

«Ανήκει εις την οργάνωσιν Ν. Λαμπράκη»

Τα δύο τελευταία «Δελτία Ποιού» που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο «Νομιμοφροσύνης» του Δ.Θ. είναι αποκαλυπτικά των παρακολουθήσεων και του φακελώματος των φαντάρων την εποχή της χούντα.

Στο πρώτο εξ αυτών, και στην ερώτηση «Ανεμίχθη εις αντεθνικάς Οργανώσεις;», ο αρμόδιος αξιωματικός απαντά χειρόγραφα:

«Ο πρόσθεν αναγραφόμενος, διαμένον ενταύθα από 1964, ανήκει εις την οργάνωσιν Ν. ΛΑΜΠΡΑΚΗ, επισκέπτεται τα γραφεία αυτής του Συν. Πολίχνης, λαμβάνει μέρος εις τας συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της οργανώσεως ταύτης και συναναστρέφεται με κομ/στάς. Πρότινον διέμενε εις χωρίον του, ούθε διαμένουσι και τα λοιπά μέλη της οικογενείας του».

«Διαβιούν ως κομμουνιστοσυμορίται εις Ρωσίαν…»

Τα επιβαρυντικά στοιχεία περί του «πρόσθεν αναγραφόμενου» συνεχίζονται στην ερώτηση «Ποίας γενικώς πληροφορίας έχετε περί του ατόμου και του οικογενειακού του περιβάλλοντος και εάν υπάρχη τις εκ των συγγενών του εις το Παραπέτασμα»;

Η απάντηση εδώ είναι η εξής: «Οι αδελφοί της μητρός του Η……. και Α….. Γ. διαβιούν ως Κ/Σ εις Ρωσίαν».

Κατόπιν όλων αυτών, η παρακολούθηση του… βαριά υπόπτου συνεχίζεται και σε έτερο «Δελτίο Ποιού», δύο χρόνια μετά, η αντεθνική του δράση επαναβεβαιώνεται και αναγράφεται: «Ο πρόσθεν αναγραφόμενος, μέχρι την 21 – 4 – 1967 εξηκολούθη να ανήκει εις την Οργάνωσιν Ν. ΛΑΜΠΡΑΚΗ, να λαμβάνει μέρος εις άπασας τας συγκεντρώσεις ταύτης και να συναναστρέφεται με κομ/στάς. Εκτοτε και μέχρι σήμερον παραμένει ανεκδήλωτος τηρών στάσιν επιφυλακτικήν».

image

image

Επίσης, στο ενημερωτικό διαβιβαστικό σημείωμα της Χωροφυλακής περί του «ποιού» του στρατευμένου, επισημαίνεται ακόμη:

«Τα λοιπά μέλη της οικογενείας του διάκεινται συμπαθώς προς την κομμουνιστικήν παράταξιν υπέρ της οποίας εξεδηλώθησαν κατά τας εκάστοτε βουλευτικάς εκλογάς»….

Αύριο, στην έρευνα του tvxs.gr: «Φαίνεται πονηρός και επιφυλακτικός. Παρακολουθήται»