Παρά την πρόσκληση του Ιδρύματος Καραμανλή -μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου- να μιλήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελετή για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφασίστηκε, εν γνώσει βεβαίως του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ομιλία Γιούνκερ να μην γίνει στο Ίδρυμα, αλλά στη Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με τον Σκάι, μόλις το Ίδρυμα πληροφορήθηκε ότι ο Γιούνκερ έχει σκοπό να μιλήσει για την «καθαρή έξοδο», θέμα με το οποίο διαφωνεί η ΝΔ, η απόφαση άλλαξε, καθώς δεν ήθελε η τελετή «να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης». 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, στις 10:50 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Με το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, κατά την οποία ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα απευθυνθεί προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, στις 13:00.

Ads

Τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί και θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης. Στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.