Μεγαλύτερες διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αφού αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, συνέβη. Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Ads

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν. Συνεχείς είναι και οι αλλαγές στην κατεύθυνση του αέρα. 

Διαβάστε επίσης:

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Κάθε λογής μέσα, πυροσβεστικά, εναέρια, πεζοπόρα, στρατιωτικά έχουν ριχτεί στη μάχη κατά των πύρινων μετώπων που ξεκίνησε από τον Κάλαμο πριν από τρία 24ωρα και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στις οποίες δεν περιλαμβάνονται ανθρώπινες ζωές. Η εικόνα όπως την καταγράφει το drone της ΕΡΤ είναι αποκαλυπτική:

Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια. Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Ads

«Aν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή την ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων σε Παλιό χωριό, Αγιο Νικόλαο, Ασκό, Δάφνη, Σκούτα, Αλωνάκι, Αστέρι Βολίμες, Καπελέτι και Καταστάρι. 

Το νησί δοκιμάζεται για πέμπτη ημέρα από τις πυρκαγιές κι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης. Το μέγεθος της καταστροφή είναι μεγάλο, καθώς χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οριοθετημένες και σε ύφεση, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ρίξει το βάρος των προσπαθειών στην ευρύτερη περιοχή του Αγαλά προς Κοιλιωμένο και προς το Κορακονήσι, κοντά στη θάλασσα, όπως και στο Καταστάρι. 

Στην Κεφαλονιά υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Αρδάκι, Καραβάδα και Δοριζατα.

image

Δύσκολη η κατάσταση και στην Ηλεία

Τα πύρινα μέτωπα που καίνε στην Ηλεία έχουν κάνει την περιοχή να μοιάζει με «κρανίου τόπος». Η φωτιά ανάμεσα σε Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι και Ανάληψη συνεχίζει να καίει στην περιοχή με τα πύρινα μέτωπα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή είναι αποπνικτική με τους πυκνούς καπνούς το απόγευμα να έχουν κρύψει ακόμα και τον Ήλιο.

image

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι θα εκκενωθεί το χωριό Περιστέρι. Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε ότι «από το χωριό θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά». Σύμφωνα με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον». Ωστόσο, οι κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το χωριό καθώς θέλουν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες.