Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να διαπιστωθούν με τρόπο που δε θα επιδέχεται αμφισβήτηση, οι πράξεις στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές και η Frontex τις κρίσιμες ώρες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ζητά από την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Ads

Η επιστολή έχει παραλήπτες την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ωστόσο κοινοποιείται επίσης στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στην επιστολή του ο κ. Αγκιλάρ αφήνει σαφής αιχμή για την στάση των ελληνικών Αρχών τις ώρες πριν το ναυάγιο, αφού κάνει αναφορά στη θέση της Frontex πως παρά την έγκαιρη ειδοποίηση για το «μη ασφαλές» σκάφος, «καμία δράση δεν ανελήφθη από την Ελληνική Ακτοφυλακή με τραγικές συνέπειες και τεράστιες απώλειες σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών».

Ο κ. Αγκιλάρ προτείνει στην Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση να αναθέσουν την έρευνα με όρους επείγοντος σε «ένα αναγνωρισμένο και σχετικό με το αντικείμενο σώμα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και/η τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για θέματα Μετανάστευσης και Προσφύγων, ενδεχομένως με την συνδρομή των σχετικών σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα του Ειδικού Εισηγητή για τα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Έμπειροι παρατηρητές του μεταναστευτικού-προσφυγικού αξιολογούν την κίνηση αυτή του προέδρου της επιτροπής LIBE ως εξαιρετικά σημαντική, που μπορεί να αναγκάσει τις διαφορετικές ευρω-ομάδες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να πάρουν σαφέστερη θέση πάνω στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και ευρύτερα στο ζήτημα της ασφάλειας στη Μεσόγειο. 

Ads

Εδώ η επιστολή που εστάλη στους παραλήπτες με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2023.

Ειδική αναφορά στα αντιφατικά μεταξύ τους δημοσιεύματα στα ΜΜΕ

Αφού αναφέρει το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές ήταν έγκαιρα ενημερωμένες για την ύπαρξη «μη ασφαλούς» σκάφους και την θέση της Frontex περί μη ανταπόκρισης της Ελλάδας, ο κ. Αγκιλάρ στέκεται στον τρόπο που καλύφθηκε το τραγικό συμβάν από τα ΜΜΕ: «Υπήρξαν στα ΜΜΕ διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές πάνω στα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από 13 προς 14 Ιουνίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προλογίζοντας το αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ο κ. Αγκιλάρ υπογραμμίζει την «απουσία σαφούς εικόνας σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους…».

Το ακριβές αίτημα του προέδρου της LIBE είναι το εξής:

«Η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις Ελληνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με όρους επείγοντος σε μία ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα πάνω στο συμβάν, προκειμένου να εξετάσουν τις πράξεις των Ελληνικών Αρχών και της Frontex και την συμβατότητα αυτών με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ειδικότερα τη νομοθεσία που αφορά στην έρευνα και διάσωση στη θάλασσα».

Ο κ. Αγκιλάρ καταλήγει στην επιστολή πως «τα συμπεράσματα μιας τέτοιας ανεξάρτητης έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εμπέδωση της λογοδοσίας, στην αποτροπή παρόμοιων συμβάντων και, τελικά, στο να μπει ένα τέλος στις απώλειες ζωών».