Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς στην πολυτάραχη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Το Tvxs.gr, με αφορμή τον θάνατό του, δημοσιεύει μια ανέκδοτη συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλογλου, που είχε δοθεί το 2012, στο πλαίσιο μιας σειράς ντοκιμαντέρ για τη Μεταπολίτευση, τα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ads

Στη συνέντευξη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δίνει την δική του εκδοχή για σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας και αποτιμά πρόσωπα και καταστάσεις που την σημάδεψαν, από την χούντα, μέχρι την Οικουμενική και των πτώση της κυβέρνησής του.

Στο πρώτο μέρος (που μπορείτε να δείτε εδώ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τη «δυσκολότερη στιγμή στη ζωή του». Όπως σημείωσε ο Καραμανλής δεν τον ήθελε στην Νέα Δημοκρατία, παρότι τον χρησιμοποίησε, όπως λέει, για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Με γέλασε […] Ο Καραμανλής μου οφείλει την εκλογή του ως ΠτΔ. Μια εκλογή με την οποία δεν ήμουν σύμφωνος».

Στο δεύτερο μέρος,που δημοσιεύουμε σήμερα, μιλάει για τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο ισχυρίζεται πως χρησιμοποίησε τη Στάζι για να κερδίσει τις εκλογές. Παράλληλα του χρεώνει την πτώχευση της χώρας, ενώ σημειώνει πως η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για το Σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν ζημιά, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον τόπο. «Δεν ξέρω πόσο ήταν ο Ανδρέας αναμεμιγμένος», αναφέρει. 

Ads

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Μιλώντας για τον Α. Παπανδρέου σημειώνει, πως «ο Ανδρέας χρησιμοποίησε τη Στάζι για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας άλλαξε τον εκλογικό νόμο και έφερε τη λίστα για να δυσκολέψει εμένα ως καινούργιο αρχηγό της ΝΔ. Αναγκάστηκα να βάλω ηλικιακό όριο. Σε αυτές τις εκλογές έκαναν μια ολόκληρη κατασκευή με το Λαλιώτη για να με παρουσιάσουν ως συνεργάτη των Γερμανών. Η γνωστή φωτογραφία ήταν με Γερμανούς που είχαν αυτομολήσει σε εμάς. Η Στάζι κατά παράκληση του Ανδρέα είχε πλαστογραφήσει έγγραφο που δήθεν ανέφερε τη συνεργασία μου με τους Γερμανούς».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Ο Ανδρέας εγκατάλειψε τις πολιτικές περιορισμού του χρέους μόλις κατάλαβε ότι αυτό του χαλάει τη δημιουργία κομματικού κράτους. Η Ελλάδα πτώχευσε επί ημερών του ΠΑΣΟΚ. Όταν φτάσαμε στις εκλογές του ’89 η Ελλάδα ήταν ήδη πτωχευμένη. Εκτός από τη δική μου κυβέρνηση, όλες οι άλλες κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις της ΝΔ συνέχισαν την πολιτική των ελλειμμάτων και της συνδιαλλαγής».

«Ο Παπανδρέου εξαπάτησε τον Καραμανλή. Ο Ανδρέας τον εξαπάτησε, άλλαξε το Σύνταγμα και μας πέρασε σε ακραία μορφή πρωθυπουργοκεντρικής πολιτείας. Ο ΠτΔ θα έπρεπε να έχει περισσότερη εξουσία και να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιες ισορροπίες», ανέφερε και τόνιζε:

«Ο Καραμανλής δεν είχε καμία εκτίμηση στον Ανδρέα αλλά είχε δέος απέναντί του. Ο Καραμανλής τον έφερε πίσω επειδή το ζήτησε ο πατέρας του. Η θέση που κατέλαβε ο Παπανδρέου ήταν ρουσφέτι του Καραμανλή προς τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Καραμανλής δεν ήθελε να κάνει τη ρήξη με τον Ανδρέα, απέφευγε την απευθείας αντιπαράθεση μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει το κράτος εντελώς δικό του. Ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτε. Ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βέβαια κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά ο Κ. Μητσοτάκης λέει πως «δεν ξέρω πόσο ήταν ο Ανδρέας αναμεμιγμένος». «Οι εκδότες ήταν αυτοί βέβαια που αντέδρασαν εντονότατα. Δεν είχα κάνει συναντήσεις μαζί του. Το 1989 ήταν ο χρόνος της κάθαρσης. Έγινε και έπρεπε να γίνει. Ο Κοσκωτάς είχε συναλλαγές με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κουτσόγιωργος έκανε νόμο υπέρ του Κοσκωτά για τον οποίο επληρώθει δύο εκατομμύρια δολάρια. Δεν αμφισβητείται αυτό. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα χρήματα του Κοσκωτά έφτασαν μέχρι το Καστρί αλλά όχι εν γνώση του Ανδρέα».

Για την παραπομπή Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο ισχυρίζεται πως «είχα την αίσθηση ότι ο Καραμανλής συμφωνούσε με την παραπομπή Παπανδρέου. Από πολιτικής σκοπιάς η παραπομπή του Ανδρέα ήταν ζημιά και για τη ΝΔ ίσως και για τον τόπο. Υπήρχαν στοιχεία που όμως δικαιολογούσαν την παραπομπή. Μόνο ο Φλωράκης μου εξέφρασε αμφιβολίες για την παραπομπή Παπανδρέου».