Στα 13,5 δισ. από 11,5 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τελικά τα μέτρα για τη διετία 2013-2014, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τη λίστα των νέων επώδυνων μέτρων και φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» για την εξειδίκευσή τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για πιθανή μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
 

Ads

Σύμφωνα με το «Έθνος», τα επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ αποφασίστηκαν προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που θα φέρουν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
 
H κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
 
Ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «το πακέτο κανονικά θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου» και ότι «κάθε μέρα το επεξεργαζόμαστε και κοστολογούμε τα μέτρα». Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
 
Κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα «Νέα» της Τρίτης, αναφέρουν ότι το πακέτο θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η λίστα να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Α.Μέρκελ, ως  «κλειδωμένη» υπόθεση και όχι ως μια εξαγγελία προθέσεων.

Επανέρχονται τα ειδικά μισθολόγια
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο που απαιτεί η τρόικα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιλάβει τελικώς στα μέτρα μία μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς κλπ). Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων. Παρ’ όλες τις αντίθετες εισηγήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για εξαίρεση όσων υπαλλήλων δεν υπηρετούν σε γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται σε οριζόντια περικοπή.
 
Διχάζει η εφεδρεία
 
Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της «νέου τύπου» εφεδρείας στο Δημόσιο, που επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, εξελίσσεται σε πρόβλημα για την τρικομματική κυβέρνηση, με τη Δημοκρατική Αριστερά να επιμένει πως «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει».

Σήμερα, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης εκτίμησε πως η πρόταση για την εφεδρεία δεν είναι διαφορετική από εκείνη που είχε καταθέσει προεκλογικά η ΝΔ. «Έχουμε πει, κι αυτό ήταν σαφές όταν διαμορφώθηκε η κυβέρνηση της εθνικής ευθύνης, ότι τα κόμματα δε θα περάσουν την πολιτική τους όπως ακριβώς την έχουν διατυπώσει, διότι έτσι δε θα κάναμε κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Χατζησωκράτης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και συμπλήρωσε: «Αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κάθε ένα σημείο από την προγραμματική συμφωνία δεν πάμε καλά, κι εμάς μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση να πάει καλά».

Ads

«Όσα τρικ και αν εφεύρει η κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία, όποια μορφή και αν της δώσει, με όποια συσκευασία και αν την παρουσιάσει, δεν θα μπορέσει να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπό της, ότι δηλαδή είναι συγκαλυμμένη αντισυνταγματική και παράνομη απόλυση και οδηγεί στην οριστική κατάρρευση των ήδη διαλυμένων δημόσιων υπηρεσιών», εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να περάσουν οι εργαζόμενοι αλλά οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ».

Την αντίθεσή του με την εφεδρεία επανέλαβε την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, υπενθυμίζοντας ότι για το θέμα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, μετά από συνάντηση στελεχών του με τον υπουργό Εσωτερικών. «Στην προγραμματική συμφωνία δεν υπήρχε η εφεδρεία μέσα. Πιθανότατα, αν η κυβέρνηση ή ο κύριος Σαμαράς απαιτήσει εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, να χρειαστεί και αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας. Ο κύριος Βενιζέλος πήρε θέση εναντίον των απολύσεων και, βεβαίως, εναντίον της εργασιακής εφεδρείας, η οποία όπως εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά, και όπως πάει να εφαρμοστεί και τώρα, δε θα έχει κάποιο σπουδαίο δημοσιονομικό όφελος», ανέφερε και εκτίμησε ότι δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εμποδίσει την διοικητική μεταρρύθμιση. «Εάν εφαρμοστεί το μοντέλο της ΝΔ πάλι θα έχουμε αποχωρήσεις χρήσιμων ανθρώπων από τη δημόσια διοίκηση, των οποίων η παρουσία εντός της δημόσιας διοίκησης, αυτή την περίοδο που επιχειρούμε να αλλάξουμε το σύνολο του δημόσιου τομέα, είναι πολύτιμη», τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ. Ντόλιος πρόσθεσε ότι «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση εύκολα. Αλλά δε μπορεί και η κυβέρνηση να καλεί το σύνολο των βουλευτών, και των βουλευτών της ΝΔ, πολύ περισσότερο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν μέτρα με τα οποία συλλήβδην διαφωνούμε».
 
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέου τύπου εφεδρεία βάσει της οποίας η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτήν θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ψηφίσει τα μέτρα σε δόσεις, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Παράλληλα, το Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα κάποια από τα μέτρα να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013, άλλα στον προϋπολογισμό του 2014.