Μετά την απόφαση του Eurogroup, άνοιξε «καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», τόνισε, εισαγωγικά, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Δεν χρειάζεται, ωστόσο, εφησυχασμός, είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Ads

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως. Για τέσσερις λόγους:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ads

4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Ζήτησε ακόμα την κινητοποίηση όλων, για την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία Τσίπρα

Απερίσπαστη η Δικαιοσύνη για την άθλια υπόθεση του “Noor 1”

Τη βούληση της κυβέρνησης να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη σε υποθέσεις διαφθοράς, που διερευνώνται, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ για την υπόθεση με το πλοίο “NOOR1” ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.

«Εχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του “Ερρίκος Ντυνάν”, που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος

Είτε, όμως, αν πρόκειται -και ακόμα περισσότερο εγώ θα έλεγα- για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια αυτή υπόθεση του NOOR1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Ολοκλήρωση της θητείας και διεκδίκηση νέας τετραετίας

Τον στόχο της διεκδίκησης μίας νέας θητείας στη διακυβέρνηση της χώρας έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα μίας διετίας και άλλων τεσσάρων ετών, και ζήτησε από τους υπουργούς να «ανεβάσουν ταχύτητα».

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Έχουμε το πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να επιταχύνουμε το νομοθετικό μας έργο, να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος. Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Άμεσα η βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων

Άμεσα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, ώστε να μπει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία τους, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και όχι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

«Άμεσα, με τη συνεργασία και των αρμόδιων υπουργείων, πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού Δημοσίου. Ένα θέμα, που, όπως γνωρίζετε, δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας, πολλά χρόνια πριν, και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

Επιτάχυνση των διαδικασιών για εκκίνηση των ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκκίνηση των ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες γραφειοκρατικές υπερβολές, μέσα από τις αναγκαίες συνέργειες και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των υπουργείων ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ένα από τα πρώτιστα καθήκοντα της νέας περιόδου, είναι το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε υπουργού, ώστε φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια, εγκλωβισμένοι από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, να ξεκολλήσουν. Και αυτό είναι ένα καθήκον που μας το δίνει η ίδια η κοινωνία, ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας.

Πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με μικροσυμφέροντα αλλά και με το φόβο απέναντι στην ευθύνη που πολλές φορές κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες υπηρεσίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Από τη Δυτική Μακεδονία ξεκινάει η διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων

Στη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων προχωρά η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αρχή θα γίνει με το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας που θα γίνει το επόμενο δεκαπενθήμερο και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών των συνεδρίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέσα από αυτά τα συνέδρια θα καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακής προτεραιότητες κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ