Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου (στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΪ).

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός και αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι συνυποψήφιός του, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2012, είχε αποδεχθεί στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διορισμούς με τη συμφωνία 4-2-1 καταργώντας -στην ουσία- την αξιολογική μεταρρύθμιση του open.gov που είχε εισαγάγει ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

O Nίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως πρόκειται για fake news, καθώς συμφωνήθηκε αυτό από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 και ο ίδιος εξελέγη γραμματέας έναν χρόνο αργότερα, το 2013.

«Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ads

Το γάντι έριξε πρώτος ο Γ. Παπανδρέου που, όπως όλα δείχνουν, επενδύει στην πόλωση με σκοπό την συσπείρωση.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών αμφισβήτησε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί να εκφράσει την ανανέωση.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης, αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα, έχει να κάνει με τις ιδέες. Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε τις διαφωνίες του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον ευρωβουλευτή.

«Μιλώ για τη θέση των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, με την οποία διαφωνώ», ανέφερε εξηγώντας ότι «μιλούν για την κατάργηση του βέτο στην εξωτερική πολιτική».

Και προσέθεσε: «Εγώ πάλεψα για το βέτο, πάλεψα απέναντι στην κυρία Μέρκελ, η οποία ήθελε να μας αφαιρέσει την ψήφο, επειδή δεν πηγαίναμε καλά στα οικονομικά μας, επειδή είχαμε παραβιάσει τους κανόνες του Μάαστριχτ».

«Αν είχε συμβεί αυτό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «δεν θα είχαμε τα ΜΟΠ ( Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν θα είχαμε εύκολα την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, λοιπόν, γιατί παραδίδουμε με ευκολία ένα τεράστιο διπλωματικό όπλο στη διαδικασία αυτή;», τόνισε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ ενός νέου Ελσίνκι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακολουθώντας ουσιαστικά τη δική του πολιτική σε αυτό το ζήτημα, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «δεν θα μπορέσουμε να έχουμε νέο Ελσίνκι, αν δεν έχουμε και το βέτο, έστω την απειλή του βέτο. Ή μάλλον», όπως είπε, «θα έχουμε ένα νέο Ελσίνκι, το οποίο θα είναι ραμμένο και φτιαγμένο στα μέτρα κάποιων άλλων».