«Δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα  τη διερευνητική εντολή» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα  Σακελλαροπούλου.

Ads

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 6.30 για να λάβει από την κα Σακελλαροπούλου την τρίτη κατα σειρά διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Όπως είπα και το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας, που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν κλιμακωθεί και να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατα την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό». Πρόσθεσε ότι «αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές».

«Είναι ένα γενναίο ξεκίνημα για την παράταξή μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλό για την κοινωνία και τη δημοκρατία να είναι ισχυρή η παράταξή μας. Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ads

Άφησε σαφείς αιχμές για τη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς υποστήριξε ότι «βιώσαμε φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρ’ όλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ, αντί να χάσει» και κατέστησε γι’ αυτά συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

To πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επόμενα βήματα

Από δω και πέρα, μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής.

Ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου συνέρχεται σε συνεδρίαση μιας ημέρας, κατά την οποία υπάρχει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Ακολουθεί η εκλογή προεδρείου και την επόμενη μέρα θυροκολλείται το προεδρικό διάταγμα το οποίο προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τις διερευνητικές, και την ημέρα σύγκλησης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Διαβάστε: Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν θα παραλάβω την εντολή – Δεν προκύπτουν συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση»