Την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη δασική περιοχή ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Βόρεια Εύβοια και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, ενώ το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. 

Ads

Το πύρινο μέτωπο ουσιαστικά επεκτείνεται από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης συγκεντρώθηκαν σε αυτό το σημείο. Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα.  Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Παράλληλα μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Από αέρος επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου επτά ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη. 

Εν τω μεταξύ οι φλόγες έχουν κάψει ήδη πάνω από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους. Επίσης από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς μια μικρή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια εξοχική κατοικία και δύο αποθήκες στον οικισμό Κατούνια. Στην προβλήτα της κοινότητας της Λίμνης έδεσε προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή. Σημειώνεται πως νωρίτερα, εκτός από τον οικισμό Κατούνια, εκκενώθηκε και η Μονή Γαλατάκι. Οι μοναχές έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στη Λίμνη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Παράλληλα τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά. «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, και δεδομένου της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας,θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Αποστόλου .

«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος σε κατοικημένες περιοχές. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη». 

Ads

59 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών ανήλθε σε 59. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο. Για άλλη μια φορά, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.