Το Τvxs δημοσιεύει το πρώτο, από τα τρία μέρη, της νέας μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας Vprc, που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό «Επίκαιρα». Σε αυτό το πρώτο μέρος καταγράφεται η πρόθεση ψήφου, η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει πλέον στην πέμπτη θέση, ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει η Δημοκρατική Αριστερά που πλέον βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή (2,5%). Το ΛΑΟΣ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, ενώ οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν οριακά το ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Εκτός Βουλής συνεχίζουν να βρίσκονται σύμφωνα με την Vprc η Δημοκρατική Συμμαχία αλλά και το Άρμα Πολιτών.
 
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με 30,5%, δεύτερο η Δημοκρατική Αριστερά με 13%, ενώ τις επόμενες δύο θέσεις μοιράζονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο ακριβώς ποσοστό(12,5%). Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πέμπτο, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό (12%) από τα προηγούμενα τρία κόμματα. Το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%, ενώ Δημοκρατική Συμμαχία, Αρμα Πολιτών και Χρυσή Αυγή μοιράζονται το ίδιο ποσοστό (2.5%). Σημειώνεται πως η εκτίμηση για αποχή, λευκά και άκυρα είναι 33,9%.
 
image
 
Πρώτος σε δημοτικότητα, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές γνώμες, είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ακολουθούν κατά σειρά ο Γιάννης Δημαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Αλέκα Παπαρήγα και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τελευταίος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
image

 
image
 
Σχετικά με την συμμετοχή του κόσμου στις ερχόμενες εκλογές, το 53% δηλώνει πως «σίγουρα» θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 14% δηλώνει πως «μάλλον» θα προσέλθει. Αντίθετα στις επόμενες εκλογές δεν θα πάει να ψηφίσει «σίγουρα» το 17%, ενώ το 11% απαντάει πως «μάλλον δεν θα πάει». Το 5% των συμμετεχόντων δεν έδωσε κάποια απάντηση.
 
image
 
Στην «παράσταση νίκης», το 34,5% εκτιμά πως το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές είναι η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δεύτερο με τεράστια διαφορά καθώς συγκεντρώνει μόλις το 2,6%.
 
image
 
Εν τω μεταξύ, ο δικομματισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν μαζί το 42,5%  στην πρόθεση ψήφου.

image
 
image

Ads

image

image

image