Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης. Τα κόμματα προσέρχονται στη συνεδρίαση με διαφορετικές αφετηρίες ενώ στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθούν οι δύο πρώτες θεματικές:

Ads

H μία περιλαμβάνει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τη θρησκευτική ελευθερία, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον όρκο των βουλευτών. Στη δεύτερη, εντάσσονται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και η προσωπική ελευθερία, η προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προστασία της εργασίας, η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

«Όχι» στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας από τη Ν.Δ.

Με τον γενικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αλλά και για τα ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ads

Ο κ. Τζαβάρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τον κλεφτοπόλεμο και τον κομματικό εγωισμό και να συμβάλει με καινοτόμες προτάσεις στην αναθεώρηση, ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να βρεθεί κοινός τόπος και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξαν χθες, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, να προβάλουν το αποτύπωμα του κομματικού εγωισμού τους και όχι να μιλήσουν για τη κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει με την ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για την αναθεώρηση.

«Αυτό με ανησυχεί, γιατί ήδη από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει αρχίσει ένας κλεφτοπόλεμος με την επιμονή της στην υιοθέτηση ερμηνευτικών δηλώσεων, αντί να προτείνει καινοτόμες διατάξεις», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και συνέχισε: «Δεν θέλω η ΝΔ να είναι μόνη στην ανάγκη να προτάξουμε μια κοινή προσπάθεια διαλόγου, ανάδειξης απόψεων και συνθέσεων. Πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ώστε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, 7 – 8 σημεία να προσελκύσουν σύμπτωση απόψεων. Πρέπει το Σύνταγμα να εξακολουθεί να λειτουργεί ως συντακτικός χάρτης του κράτους».

Ο κ. Τζαβάρας μίλησε ακόμα για «άγχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλει την ιδεολογική της διαφορά και ότι εκπροσωπεί το δικό της γίγνεσθαι και να το αναρτήσουν στο Σύνταγμα, σαν να είναι πολιτικός πίνακας ανακοινώσεων».

Απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, αντέτεινε ότι η προσπάθειά του για προσθήκη της φράσης «η πολιτεία έχει θρησκευτική ουδετερότητα», γίνεται, όχι γιατί επιβάλλεται από τη φύση των ιστορικών πραγμάτων, αλλά γιατί θέλει να εμφανιστεί ότι αγωνίστηκε και πέτυχε τον χωρισμό κράτους εκκλησίας. «Είναι ένα μόνιμο ιδεολογικό αφήγημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Γ. Κατρούγκαλος σε Ν.Δ.: Αρνείστε να δώσετε μια μάχη ιδεών

«Αυτό που συμφωνήσαμε χθες είναι ότι η αναθεώρηση είναι η ύψιστη στιγμή της πολιτικής. Εξ ορισμού σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων και ιδεών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Ακούμε την κατηγορία περί ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτετε τις προτάσεις μας. Εσείς, για λόγους εξορθολογισμού, όπως λέτε, αρνείστε να δώσετε μια μάχη ιδεών. Οι απαντήσεις οι δικές σας στα προβλήματα δεν ξεκινούν από τις ίδιες αφετηρίες με τις δικές μας. Το Σύνταγμα αποτυπώνει συσχετισμούς δυνάμεων, συγκρούσεις κοινωνικές, ταξικές, ιδεολογικές, συμπυκνώνει το ιδεολογικό κοινωνικό περιεχόμενο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για απαγόρευση των διακρίσεων, λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο εσείς συντάσσεστε με τις θέσεις του Όρμπαν και του Σαλβίνι και αυτό δείχνει τη μεγάλη οπισθοδρόμηση του κόμματός σας. Πώς τολμάτε να μιλάτε για συγκλίσεις, όταν στο προφανές δεν συμφωνείτε; Δεν σας κατηγορούμε μόνο για νεοσυντηρητισμό, αλλά ότι θέλετε με εμμονή να μην καθιερωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα στο Σύνταγμα».

Σχολιάζοντας την ενότητα για τα ατομικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα, που δοκιμάστηκαν σκληρά στη κρίση, όπως είπε, υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματός του «αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές».

Μίλησε ακόμα για αναγκαίες καθολικές ρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και τα δημόσια αγαθά, την υγεία την παιδεία την εργασία που πρέπει να είναι υπό την προστασία του κράτους.

«Δεν είναι δυνατόν να μην γίνει δεκτή η ίση αμοιβή, ίση εργασία και να μη θεσπιστεί ο υποκατώτατος μισθός στους νέους. Σε αυτά τα θέματα μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές και ποιοτικές διαφορές» επανέλαβε.

Στο μεταξύ, ατελή χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 και τις σχέσεις κράτους εκκλησίας (κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου κράτους), ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του κόμματος Νίκος Φίλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι την υποστηρίζει βλέποντας τι προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια ατελή πρόταση για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Συμβιβάζομαι και την υποστηρίζω κατ’ οικονομία βλέποντας και τι προτείνει το κυβερνητικό κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του συντάγματος.

KKE: Χαμένη ευκαιρία ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας

«Αν χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία, αυτή δεν είναι άλλη από τον υπερώριμο διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία», ανέφερε, κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. «Το αίτημα του διαχωρισμού πρωτοδιατυπώθηκε πριν από 101 χρόνια, το 1918, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ», επισήμανε ο κ. Δελής.

Υπογράμμισε πως και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει τελικά στο μη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αφού «όσες λεκτικές ακροβασίες και αν επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία διατηρεί τη σύζευξη του Κράτους με την Εκκλησία» και από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ρητή κατοχύρωση τα θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και από την άλλη δέχεται τη διατήρηση της διατύπωσης περί επικρατούσας θρησκείας.

Αναφορικά με την ενότητα για τα δικαιώματα, υπογράμμισε ότι σήμερα εξελίσσεται ένας ανούσιος καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ολοφάνερα βρίσκονται σε στρατηγική συμπόρευση, αφού από κοινού διατηρούν τα εφοπλιστικά προνόμια, αναγνωρίζουν την υπεροχή το ευρωενωσιακού δικαίου.

«Στην ουσία έχουμε συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας», είπε, σχολιάζοντας τις προτάσεις ΝΔ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση. «Συνταγματοποιείται, δηλαδή, συνολικά η στρατηγική που σαρώνει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας το ΜέΡΑ25

«Το ΜέΡΑ25 παραμένει αταλάντευτο υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας, υπό την έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των θρησκειών και της απαλοιφής οποιασδήποτε άλλης περιττής αναφοράς», ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Εμείς σεβόμαστε την Εκκλησία και τον ρόλο της. Σεβόμαστε και την Πολιτεία. Γι’ αυτό προωθούμε πρόταση που οριοθετεί με ειλικρίνεια και πραγματισμό τη διάκριση Πολιτείας και Εκκλησίας, με σαφώς διακριτές τις λειτουργίες τους. Αυτό το πράττουμε με σεβασμό στην ιστορία της καθεμιάς και με συνείδηση ότι επιτέλους ωρίμασαν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί μια αυτονόητη μετάβαση», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25.

Αναφορικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η κ. Αδαμοπούλου είπε ότι το ΜέΡΑ25 θα υπερψηφίσει:

Την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 21 για το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στην υγεία και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, την εισαγωγή παραγράφου στο άρθρο 21 για το δημόσιο έλεγχο των βασικών κοινωνικών αγαθών και των δικτύων διανομής τους, την αναθεώρηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 22 για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τη διαιτησία και την αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζομένου, για τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και την απαγόρευση επίταξης εργασίας.

ΚΙΝΑΛ.: Πρόταση ερμηνευτικής δήλωσης για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Από το ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στη θεματική ενότητα των δικαιωμάτων, έσπευσε να επισημάνει «πως όταν αρθρώνεται λόγος περί δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα στην αναθεωρητική Βουλή, εκάστοτε ομιλών ελέγχεται με κριτήριο τι έπραξε το κόμμα του, όταν ο λαός του έδωσε εντολή διακυβέρνησης της χώρας». Οι κυβερνητικές επιλογές, ο τρόπος διοίκησης και οι συμπεριφορές φωτογραφίζουν τις πραγματικές προθέσεις περί δικαιωμάτων, ανέφερε ο κ. Λόβερδος και αναρωτήθηκε ποια αξιοπιστία έχει η πρόταση περί του πολιτικού δικαιώματος του δημοψηφίσματος εκείνου που «οργάνωσε το νόθο και παράνομο δημοψήφισμα του 2015».

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την προσθήκη στο άρθρο 3 ερμηνευτικής δήλωσης, σύμφωνα με την οποία «η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία δεν επηρεάζει τον διακριτό ρόλο Κράτους και Εκκλησίας και δεν αντίκειται στο άρθρο 13 παρ.1.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο άρθρο 16 του Συντάγματος, λέγοντας: «Τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι μια απαραίτητη λύση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δυστυχώς χάνουμε εννιά ολόκληρα χρόνια, αλλά θα πρέπει να βρούμε μια ενδιάμεση λύση έως τότε».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ,το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει τη ρύθμιση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, καθώς και εκείνη για την υγεία. Θετικά τοποθετείται και στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 5 που αφορά το ατομικό δικαίωμα του σεξουαλικού προσδιορισμού.