Νέα τάξη πραγμάτων στη λειτουργία του Κοινοβουλίου φέρνει πλέον, ντε φάκτο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκαλώντας αναταράξεις και προβληματσμούς εντός της κυβέρνησης.

Ads

Μετά τα αρχικά μηνύματα, στις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης, η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε το τελικό στίγμα προθέσεων με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου – μια συνέντευξη στην οποία έθεσε ευθέως θέμα εγκυρότητας των νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους και χωρίς να είναι παρόντες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτους τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη πήραν σήμερα σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις της προέδρου της Βουλής, ωστόσο το πολιτικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την επιμονή της κυρίας Κωνσταντοπούλου στον ρόλο των βουλευτών της Χυσής Αυγής επεσήμαναν ότι η δημοκρατική της ευαισθησία και το ήθος της είναι δεδομένο και δεν συζητείται – το ζήτημα, όμως, που προκύπτει είναι το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια τον θεσμικό της ρόλος ως πρόεδρος της Βουλής και την παράλληλη πολιτική της σχέση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Εν ολίγοις, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι η Ζωη Κωνσταντοπούλου είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις εξουσίες που δίνει ο νόμος και ο κανονισμός στον πρόεδρο της Βουλής, αυτή η στάση όμως εγείρει εκ των πραγμάτων ζήτημα πολιτικής αυτονόμησης.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης που αφορά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κύκλοι νομικών και συνταγματολόγων υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που τα νομοθετήματα της Βουλής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν τίθεται θέμα ακυρότητάς τους.

Ωστόσο, υπάρχουν καιι απόψεις όπως αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, που σημειώνουν ότι με τις παρεμβάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου – με πρώτη εκείνη που αφορούσε την ασυλία του Αδωνι Γεωργιάδη – τίθεται «ζήτημα νόμιμης συγκρότησης του σώματος και, ως εκ τούτου, και νόμιμης λήψης αποφάσεων στο παρελθόν».

Στο πολιτικό μέτωπο, προφανείς αποστάσεις από την κυρία Κωνσταντοπούλου πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στο MEGA: «Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών»  είπε, προσθέτοντας πάντως, ότι η πρόεδρος της Βουλής «δεν είπε ότι οι διατάξεις είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».

«Θα ήθελα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις η Πρόεδρος της Βουλής», δήλωσε και ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι κανένα νομοσχέδιο από όσα έχουν ψηφιστεί στη Βουλή δεν επηρρεάστηκε από τις ψήφους των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.