«Ανασχηματισμό» ανασύνταξης, εν μέσω των προειδοποιητικών μηνυμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και των εκ των έσω αμφισβητήσεων, σηματοδοτεί η ριζική αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Η αποχώρηση του Βασίλη Κικίλια από την θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ήταν αναμενόμενη και, ουσιαστικά, είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, οι επιλογές και οι συνολικές κινήσεις που πλαισίωσαν την αντικατάστασή του από την Μαρία Σπυράκη δίνουν και το στίγμα της «επιχείρησης στροφή» που επιδιώκει κατ΄ αρχάς στο επικοινωνιακό επιτελείο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σ΄αυτές τις κινήσεις, το πρώτο στοιχείο που σημειώνουν με νόημα γαλάζια στελέχη είναι η μετάβασης του Βασίλη Κικίλια στην θέση του τομεάρχη Αμυνας – μια θέση, που μέχρι σήμερα κατείχε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης.

Η απόφαση αυτή εξηγείται επισήμως με το επιχείρημα ότι αποτελεί επιλογή του προέδρου της ΝΔ να μην έχει κανείς εκ των δύο αντιπροέδρων πλέον, είτε ο Αδωνις Γεωργιάδης είτε ο Κωστής Χατζηδάκης, πρόσθετα χαρτοφυλάκια.

Ads

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όμως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σήμερα το πρωί μιλούσαν για διακριτικό «ψαλίδισμα» του Αδωνι, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από γαλάζια στελέχη για την πολιτική «υπερδραστηριότητα» και, κυρίως, τις συχνά ακραίες θέσεις του αντιπροέδρου.

Σημειώνεται πως αίσθηση έχει προκαλέσει και η χθεσινή απουσία του Άδωνι Γεωργιάδη από το πρώτο Προσυνέδριο της ΝΔ στη Νίκαια. Η απουσία του πυροδότησε νέα σενάρια για «κακές» σχέσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία, αλλά και με τον Κωστή Χατζηδάκη. Πάντως στο θέμα του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, φαίνεται πως επικράτησε η γραμμή Γεωργιάδη για καταψήφιση.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ΄αυτή την απόφαση απομάκρυνσης Κικίλια, ο πρώην πλέον εκπρόσωπος είχε επίσης εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο εσωτερικής κριτικής για την αποτελεσματικότητα του επικοινωνιακού μοντέλου που προωθούσε αλλά και για «σκληρή δεξιά ατζέντα» και ύφος σε αρκετές περιπτώσεις.

Η επιλογή, άλλωστε, τόσο της Μσρίας Σπυράκη όσο και για του Κωνσταντίνου Ζούλα για τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου και του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη αντίστοιχα, θεωρείται στην Πειραιώς ότι δίνει ένα στίγμα μετατόπισης σε πιο κεντροδεξιά γραμμή. Και οι δύο δημοσιογράφοι δεν προέρχονται από την πτέρυγα της «σκληρής» δεξιάς του κόμματος – καίτοι η Μαρί Σπυράκη είχε αναδειχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά -, ενώ ειδικά ο Κωνσταντίνος Ζούλας είχε στο παρελθόν συνταχθεί ανοιχτά με το Ποτάμι.

Και τα νέα πρόσωπα της επικοινωνιακής ομάδας πάντως δεν αναμένεται να παραμείνουν στο απυρόβλητο της εσωκομματικής κριτικής, καθώς ήδη στην Νέα Δημοκρατία σχολιάζεται ποικιλοτρόπως το γεγονός ότι η Μαρία Σπυράκη παρ’ ότι αναλαμβάνει εκπρόσωπος του κόμματος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την έδρα της στην Ευρβουλή.
Συνολικά, οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ είναι οι εξής:

  • Εκπρόσωπος Τύπου η Μαρία Σπυράκη, με αναπληρωτές τους Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Νίκο Ρωμανό και Σπύρο Σταυρίδη.
  • Διευθυντής του γραφείου Τύπου ο Κωνσταντίνος Ζούλας, αντικαθιστώντας τον Μακάριο Λαζαρίδη ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος επικοινωνίας με προοπτική να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στις επομενες εκλογές.  Αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Τύπου παραμένει η Κύρα Κάπη, ενώ αναπληρωτής διευθυντής για θέματα Περιφερειακού Τύπου αναλαμβάνει ο  Γιώργος Κοντογιάννης.