Το κλείσιμο όλων των διοικητικών υπηρεσιών την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ανακοίνωσε και την μετάθεση κατά μια εβδομάδα της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Τριήμερη αναστολή λειτουργίας, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε τη Δευτέρα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Ads

 
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει πως υπάρχει αδυναμία της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος για τις επόμενες δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργούνται 118 θέσεις σε σύνολο 459, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διοικητικού προσωπικού.
 
Σημειώνεται πως στις εκθέσεις αξιολόγησης που είχαν στείλει οι πρυτάνεις στο υπουργείο Παιδείας κατέγραφαν έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού και υπογράμμιζαν πως η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
 
Ακόμη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εξουσιοδότησε τον πρύτανη Γιώργο Παναγιωτάκη να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των διοικητικών αποφάσεων, με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Iδρύματος ενώ η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.

Τριήμερη αναστολή λειτουργιών μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η σύγκλητος ζητά την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η σύγκλητος του ΑΠΘ  προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Η Σύγκλητος σημειώνει πως εξαιτίας της διαθεσιμότητας μελών του διοικητικού του προσωπικού, το ΑΠΘ οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του και, για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
 

  • Να ζητηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία η άμεση και οριστική ανάκληση της εκδοθείσας σχετικής ΚΥΑ.
  • Να ασκηθεί άμεσα εκ μέρους του ΑΠΘ, σε συνεργασία με όλα τα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας, αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω ΚΥΑ ενώπιον του ΣτΕ καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της, λόγω της βέβαιης αντίθεσής της σε ποικίλες πτυχές του Συντάγματος.
  • Διαπιστώνεται ότι, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα η κατάσταση στο Ίδρυμα, με τις συνεχείς απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και την αναταραχή στο σύνολο του προσωπικού, λόγω της ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, το Ίδρυμα έχει περιέλθει, στην ουσία, σε κατάσταση πραγματικής αδυναμίας λειτουργίας στις περισσότερες πτυχές των διοικητικών και ακαδημαϊκών του δομών. Η κατάσταση της αδυναμίας αυτής αποφασίζεται να αναδειχθεί περαιτέρω με τη θέση του Ιδρύματος σε τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του, μέχρι την Παρασκευή 27.09.2013.
  • Να εξουσιοδοτηθεί ο Πρύτανης του ΑΠΘ, να περιλάβει, στην προσπάθειά του για ανατροπή των δυσμενών εξελίξεων που σημειώθηκαν, ως σοβαρό ενδεχόμενο την υποβολή των παραιτήσεων όλων των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος από τα διοικητικά τους αξιώματα, από κοινού με τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης όλων των θιγόμενων ΑΕΙ.
  • Η Σύγκλητος του ΑΠΘ να απευθυνθεί στην κοινωνία, με ποικίλες εκδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενέστατες συνέπειες στο επίπεδο λειτουργίας και στην ποιότητα των παρεχόμενων από το Ίδρυμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα είναι ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  • Να παραμείνει η Σύγκλητος, από σήμερα, σε διαρκή λειτουργία μέχρι νεωτέρας, για άμεση αντιμετώπιση περαιτέρω εξελίξεων.
  • Τέλος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ δηλώνει απερίφραστα ότι συμπαραστέκεται και θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, αγώνα που είναι κοινός με αυτόν της Συγκλήτου για τη διατήρηση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.

 
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως νωρίτερα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναστολή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Αναστολή λειτουργίας μέχρι την Τετάρτη έχει αποφασίσει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανάλογες αποφάσεις (48ωρη αναστολή λειτουργίας) είχαν πάρει πριν από λίγες ημέρες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιωννίνων.
 
Εν τω μεταξύ οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν πως θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίο πραγματοποιούν απεργία μέχρι την Παρασκευή, στο πλαίσιο πενθήμερων επαναλαμβανόμενων. 

Ads