Παράταση στην επιβολή του ΦΠΑ 23% συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρεται να αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη να ανακοινώνει νωρίτερα πως δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο. Η παράταση είναι έως τις 16 Οκτωβρίου ώστε την τελική απόφαση να πάρει η επόμενη κυβέρνηση.

Ads

Την Τρίτη η Κομισιόν υποστήριξε πως ποτέ δεν ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισήμανε πως αυτό ήταν απαίτηση των δανειστών για την υπογραφή της συμφωνίας. «Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών. Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνιζε:

«Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν πως δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Η γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, προανήγγειλε την έκδοση εγκυκλίου με την οποία η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 της ΠΟΛ 1193/2015 που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015. «Η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων», αναφέρεται. 

Ads