Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, με το προγραμματισμένο για σήμερα υπουργικό συμβούλιο να αναβάλλεται.

Ads

Συγκεκριμένα, στις 11:30 θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Τα διλήμματα και τα προβλήματα γενικότερα του ανασχηματισμού στον οποίο θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ όσο αφήνει να διαφανεί.

Το πρώτο πρόβλημα προκύπτει από το «δεξιά ή κέντρο», το δίλημμα που μπήκε στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής ζύμωσης με το που έκλεισαν οι κάλπες της Κυριακής. Είναι ένα δίλημμα που, όπως μεταφέρουν συνομιλητές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρεί στρατηγικό. Πιστεύει πως τον κύριο ρόλο στο κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον έπαιξαν τα ζητήματα της οικονομίας, της ακρίβειας και της καθημερινότητας και ότι τα ταυτοτικά θέματα, με πρώτο τον νόμο για την ισότητα στον γάμο, είχαν μόνον σωρευτικό αρνητικό αποτύπωμα.

Ads

Στην πραγματικότητα όμως, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι απλώς επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο αντίρροπους πόλους, το κέντρο και τη δεξιά. Από τη μία πλευρά οι διαρροές του Μαξίμου λένε πως δεν εγκαταλείπει τον κεντρώο προσανατολισμό που του έδωσε τις νίκες στις εθνικές εκλογές, από την άλλη οι πληροφορίες εμφανίζουν ως (υφυ)υπουργοποιήσιμους τουλάχιστον δέκα βουλευτές που προέρχονται από την «καθαρή» δεξιά της ΝΔ δεξιάς και από τη βόρεια Ελλάδα.

Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα των Κώστα Γκιουλέκα (Θεσσαλονίκη), Χρήστου Κέλλα (Λάρισα), Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλα), Κατερίνας Παπακώστα (Τρίκαλα), Άννας Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη), Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπη), Τάσου Χατζηβασιλείου (Σέρρες), Κώστα Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανία), Δημήτρη Μαρκόπουλου (Πειραιάς), Κώστα Κατσαφάδου (Πειραιάς).

Οι γεωγραφικές και ιδεολογικές καταβολές όμως δεν αρκούν για να δώσουν στίγμα δομικής ανανέωσης, και πολύ περισσότερο επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Ήτοι, το δεύτερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι αφενός η ΝΔ έχει περιορισμένο «πάγκο» όπως λένε ακόμη και γαλάζια στελέχη και, αφετέρου, πως ο ίδιος είναι αναγκασμένος να τηρήσει πολύ πιο δεσμευτικές εσωκομματικές ισορροπίες απ’ ό,τι στην πρώτη πενταετία της θητείας του.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στον οποίον το Μαξίμου χρεώνει τις χαμηλές επιδόσεις στην Πελοπόννησο, δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε βρεθεί στην δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών, δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί. Ηδη, κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να αρνήθηκε ενδεχόμενη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι δε πληροφορίες που φέρουν τους Τάκη Θεοδωρικάκο και Νότη Μηταράκη να επιστρέφουν σε νευραλγικά υπουργεία δείχνουν το έλλειμμα ισχυρών εφεδρειών. Αμφότεροι αποπέμφθηκαν είτε για αστοχίες, είτε για αποτυχίες και τώρα εμφανίζονται να επιστρέφουν για να μετάσχουν στο restart της κυβέρνησης.

Το πιο βασικό όμως πρόβλημα ίσως είναι ότι οι αλλαγές υπουργών σχεδιάζονται χωρίς να υπάρχει πρόθεση αλλαγής στις πολιτικές. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αναγνωρίζει πως τα μεγάλα ζητήματα που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στην ΝΔ είναι η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η εισοδηματική συμπίεση, οι ελλείψεις στην Υγεία και η δύσκολη καθημερινότητα – από το έλλειμμα ασφάλειας έως τις μεταφορές.

Όμως, ταυτόχρονα, δηλώνει πως εκείνο που χρειάζεται δεν είναι να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής αλλά να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Και οι πληροφορίες εμφανίζουν ως αμετακίνητο τον Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας καθώς και τους περισσότερους υπουργούς στο οικονομικό επιτελείο.

Με βάση τα όσα διαρρέονται έως τώρα το «μάρμαρο» για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει πιθανώς ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ενώ εκτός υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να οδεύει και ο Κώστας Σκρέκας. Αναζητείται επίσης θέση – ίσως και εκείνη της επιτρόπου – για να φύγει η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους υπουργούς προς αποχώρηση οι γαλάζιοι βουλευτές δείχνουν και τον Λευτέρη Αυγενάκη από το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιθανή θεωρείται η μετακίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ενώ στις θέσεις τους θα μείνουν πλην θεαματικού απροόπτου οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Λίνα Μενδώνη.

Στα ονόματα που παίζουν για είσοδο στην κυβέρνηση είναι και εκείνα του συμβούλου επικοινωνίας Θωμά Βαρβιτσιώτη και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.