Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) από τα 68,9 δισ. ευρώ σε πάνω από τα 71 δισεκατομμύρια προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). Νωρίτερα xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τους τεχνοκράτες των θεσμών παρέπεμψαν το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Ads

Ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ παρά τα εμπόδια

Στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβαίνει το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση ε την προηγούμενη εβδομάδα που το όριο είχε διαμορφωθεί στα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρικη Τραπεζα απαγόρευσε και νομικά στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Ads

Στο EFSF για το 1,2 δις παρέπεμψε το EuroWorking Group

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τεχνοκράτες των θεσμών παρέπεμψαν το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Θετικό το κλίμα, αναμένεται όμως να επιβεβαιωθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
ρύθμιση

Ακριβώς δύο μήνες μετά τις εκλογές και μετρώντας ήδη αντίστοιχο διάστημα πιστωτικής ασφυξίας, το EuroWorkingGroup συνεδρίασε για την πρώτη αποτίμηση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, αλλά και για να εξετάσει το αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή 1,2 δις από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το 1,2 δισ. ευρώ, καταβλήθηκε εκ παραδρομής στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αν και η Αθήνα δεν ανέμενε τελικές αποφάσεις παρά ενδείξεις καλής θέλησης προκειμένου να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας προς τα κρατικά ταμεία, δεν επετεύχθη τελικά η ομοφωνία που χρειαζόταν για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ.

Κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις κινήσεις τις ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το επόμενο Eurogroup -που το πιο πιθανό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα – προκειμένου να ολοκληρωθεί η προτεινόμενη λίστα μεταρρυθμίσεων που υποβάλει προς έγκριση.

Για καλό και εποικοδομητικό κλίμα κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group έκαναν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές, η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τισ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.