Από σήμερα Δευτέρα, οι περίπου 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis να ενημερωθούν σχετικά με το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτούς που θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Η ανάρτηση ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. O ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. 

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει ο φορολογούμενος μέσα από το «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου» αφού επιλεγεί ως έτος αναφοράς το 2016.

Ads

Οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του φόρου θα περιοριστούν στο 10% των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πηγές του υπ. Οικονομικών, το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ. Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ και εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.

Τέλος μόνο το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1000 ευρώ.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην περιγραφή της ακίνητης περιουσίας τους θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις στο Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: 

1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.

2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών –κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.

Οι δύο εναλλακτικές 

Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε με την καταβολή του ποσού που αναλογεί στο φόρο ακινήτων εφάπαξ στις 30 Σεπτεμβρίου είτε σε πέντε ισόποσες, μηνιαίες δόσεις.