Σημεία του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε στο Eurogroup της Παρασκευής ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω σχέδιο για «ολιστική ανάπτυξη» προβλέπει: επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην αγορά εργασίας, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία της «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης».

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, όπως η δημιουργία πλήρους κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Στα υπόλοιπα σημεία περιλαμβάνονται αναφορές για «περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου» και «ενθάρρυνση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την ανάπτυξη», όπως σημειώνει το Bloomberg.

Θετικό το Eurogroup στο σχέδιο ανάπτυξης

Σημειώνεται πως το «σχέδιο ανάπτυξης» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup έτυχε θετικής υποδοχής από τους ευρωπαίους ομολόγους του. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ads

Ο Επιτρόπος Οικονομικών υποθέσεων δήλωσε πως το σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη έγινε δεκτό με θετικά σχόλια και ικανοποίηση. Το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε.

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, ο Μάριο Σεντέντο ανέφερε πως οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία.

Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο ήρθε και το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας, μετά από σχετικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times. Σημειώνεται πως η εποπτεία, μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος, προβλέπεται από τον κανονισμό 472/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί και το μοναδικό επίσημο manual για το πλαίσιο εποπτείας των χωρών που εξέρχονται από προγράμματα διάσωσης. Ο εν λόγω κανονισμός εφαρμόστηκε και στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία, δηλαδή τις τρεις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν και ολοκληρώθηκαν προγράμματα. (Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τον κανονισμό 472/2013 και την εποπτεία στις χώρες που εξέρχονται από προγράμματα: Μύθοι κι αλήθειες για την «μεταμνημονιακή εποπτεία» και την «καθαρή έξοδο»). 

«Θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με αξιολογήσεις, προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξήγησε: «Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα».  «Σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν αποτελεί νέο πρόγραμμα», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Εξάλλου το ίδιο υπογράμμισε και ο Μάριο Σεντένο. Για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη εποπτεία». «Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου που είναι αυτό που θέλαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε: «Στις 20 Αυγούστου, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το τέλος της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» τόνισε. «Γυρίζει σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και κατέληξε: «Μαζί καταφέραμε να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα».