Με ρυθμό 1,9% του ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2018, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Για το 2017 η Επιτροπή διαπιστώνει ανάπτυξη ύψους 1,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από το 2007 ξεπερνά το 1%. Για το 2019 η πρόβλεψη της Επιτροπής φτάνει στο 2,3% του ΑΕΠ. 

Ads

Πάντως, οι προβλέψεις της εαρινής έκθεσης της Επιτροπής για την ανάπτυξη είναι ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα οπότε εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Καλύτερες του αναμενόμενου είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και θα πέσει κάτω από το 20% του χρόνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το 2018 η ανεργία θα μειωθεί στο 20,1% (20,4% στις φθινοπωρινές προβλέψεις) και στο 18,4% το 2019 (18,7% στις φθινοπωρινές). Το 2017 η ανεργία ήταν στο 21,5%. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2018 και κατά 1,8% το 2019.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ το 2018 και στο 0,2% το 2019. Στις προηγούμενες προβλέψεις της τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή έκανε λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 0,9% το 2018 και 0,8% το 2019. Ωστόσο, σημειώνεται ότι για το 2017 η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8%, σε σχέση με την πρόβλεψη για έλλειμμα 1,2%.

Ads

Διαβάστε επίσης – Τσακαλώτος: Υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου

Σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις της Επιτροπής για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 177,8% το 2018 (σε σχέση με 178,6% το 2017).  Για το 2019 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 170,3%. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 0,5% το 2018 και 1,2% το 2019, σε σχέση με 1,1 το 2017. Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ελαφρώς πιο συντηρητικές για το 2018 καθώς προβλέπεται να αυξηθούν κατά  10,3% (σε σχέση με 11,5% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Για το 2019, ωστόσο, η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στο 12,1%. 

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2018 και 2019, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM. Η έκθεση τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό πάνω από 1%του ΑΕΠ και συγκεκριμένα με 1,4% του ΑΕΠ το 2017. 

Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά το 2011, η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από το 20% το 2019. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, έχοντας ήδη επιτύχει για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2017, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Επιβράδυνση στο τέλος μιας καλής χρονιάς

Η Επιτροπή τονίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017, παρότι η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου ήταν πολύ ισχνή, στο 0,1%, έναντι ανάπτυξης 1,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, ότι παρότι οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε και τα τέσσερα τρίμηνα του έτους 2017.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,6% με μια σημαντική ώθηση το τελευταίο τρίμηνο και αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας με 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε στην ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σταδιακή επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.9% το 2018 και κατά 2,3% το 2019, αναθεωρημένο προς τα κάτω σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις. Σημειώνεται δε, ότι η χαμηλότερη, από το αναμενόμενο, αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017 αντανακλάται και στο 2018.

Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται δυναμικά τόσο το 2018 όσο και το 2019, υποστηριζόμενες από τις περαιτέρω βελτιώσεις στο οικονομικό κλίμα και το εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, αναμένεται πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και με ξένες άμεσες επενδύσεις και τη στήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να είναι σε καλό επίπεδο. Επίσης, με βάση τις κρατήσεις, ο τουριστικός τομέας αναμένεται να καταγράψει ακόμα μία πολύ ευνοϊκή περίοδο φέτος, αναφέρει η έκθεση.

Οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η ζήτηση εισαγωγών αναμένεται να είναι ισχυρή, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των επενδύσεων. Συνεπώς, οι καθαρές εξαγωγές δεν αναμένεται να συμβάλουν αρκετά στη συνολική ανάπτυξη.

Εξάλλου, η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει η έκθεση. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2017. Η ανεργία έπεσε στο 21,5% και αναμένεται να πέσει κάτω από το 20% το 2019.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές το 2018 και το 2019, λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενο αποτελέσματος από τα φορολογικά μέτρα του προηγούμενου έτους και της βραδείας ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Eπίσης, αναμένεται ελαφριά αύξηση των μισθών.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν ως προϋπόθεση την «συντεταγμένη» ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του ESM. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι», είναι πιο έντονοι και συνδέονται με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Στον σωστό δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

Η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η Ελλάδα επέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2017 και ξεπέρασε το στόχο 1.75% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό ήταν αποτέλεσμα πολλών μέτρων, κυρίως της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2016 και της μεταρρύθμισης της άμεσης φορολόγησης. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η υπεραπόδοση τον επόμενο χρόνο θα είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς επιτεύχθηκε εν μέρει μέσω χαμηλότερων από το αναμενόμενο δαπανών και μέσω μιας σειράς προσωρινών μέτρων, όπως π.χ. η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, μέσα από μια «πρωτοβουλία εθελοντικής γνωστοποίησης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά από το πρόγραμμα και τα οποία νομοθετήθηκαν το Μάιο του 2017. Το πακέτο των μέτρων μετά το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση όλων των συντάξεων με τη νέα συνταξιοδοτική φόρμουλα, εξοικονομώντας 1% του ΑΕΠ το 2019. Σημειώνεται, επίσης, ότι η δημοσιονομική επίπτωση από αυτό το μέτρο αναμένεται να αντισταθμιστεί με αύξηση των κοινωνικών δαπανών και των επενδύσεων.

Η έκθεση τονίζει ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι» συνδέονται κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για κάποιες παλαιότερες μισθολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς το μέγεθος της επίδρασής τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Συνδέονται, επίσης, με την έγκαιρη ολοκλήρωση των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης της αξίας των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ.

Συνολικά, η Επιτροπή προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 0,4% του ΑΕΠ το 2018 και το 0,2% του ΑΕΠ το 2019. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από το 180,8% του ΑΕΠ το 2016 σε 178,6% το 2017 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, χάρη στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά 

Στην ισχνή ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2017 οφείλεται η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη για το 2018 και το 2019 σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί με πιο δυναμικό τρόπο στο πλαίσιο και της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις τις Επιτροπής για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2018 και 2,3% το 2019, σε σχέση με την πρόβλεψη για 2,5% τον περασμένο χειμώνα. 

«Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο που είχε η ανάπτυξη μόλις 0,1% της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2017» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν με «δυναμικό τρόπο» και θα υποστηριχθούν περαιτέρω από βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «σε σωστή τροχιά» για την ολοκλήρωσή του στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. «Οι παράμετροι είναι γνωστές» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία εξαρτάται από τις «προσπάθειες» των ελληνικών αρχών, στη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είπε ότι έχει «καλή και ισχυρή βάση» αλλά «πάντα μπορεί να βελτιωθεί», καθώς και στο σχεδιασμό του «κατάλληλου» μηχανισμού για την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι αναμένεται να συζητηθεί τις «επόμενες εβδομάδες», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση των προβλέψεων με την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά όλοι – και εννοώ όλοι – πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ