Η Ελλάδα θα λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, ενώ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,8% το 2017 έναντι ύφεσης 0,7% φέτος.

Ads

Η σχετική έκθεση του Οίκου αναφέρει ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου φέρνει πιο κοντά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, κάτι που σημειώνει ότι είναι πιστωτικά θετικό (credit positive) γεγονός. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. 

Αναφορικά με τις πληρωμές χρέους από την Ελλάδα, η Moody’s επισημαίνει ότι είναι σχετικά μικτές μέχρι τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας. Η Ελλάδα έχει μόνο μια πληρωμή της τάξης των 297 εκατ. ευρώ περίπου προς το ΔΝΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των 2,8 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος στην αγορά και τα οποία αποτελούν εμπόδιο στην ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ads

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσουν να έλθει η οικονομική ανάκαμψη οδεύοντας προς το 2017, έχοντας καταγράψει ύφεση της τάξης του 1% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τέλος η Moody’s εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν υψηλοί εξαιτίας τη μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας και της κοινωνικής δυσαρέσκειας.