Συσπειρώνονται οι «καραμανλικοί» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετά την επίθεση που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός από τον Γιάννη Στουρνάρα για την εκτίναξη του ελλείμματος την περίοδο 2007-2009. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης διακίνησαν non paper στο οποίο υπεραμύνονται της πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού, ισχυριζόμενοι ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε τους τελευταίους μήνες του 2009, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ότι η αντιπολίτευση απέρριψε τις εκκλήσεις Καραμανλή για συναίνεση στο θέμα της οικονομικής πολιτικής.
 

Ads

Σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε, η αύξηση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ το 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πως σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και τη μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος, συνεπώς και της ανάλογης αύξησης του δημοσίου χρέους, βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
 
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμπόδισε τον Κώστα Καραμανλή από το να κυβερνήσει, καθώς «ο κ. Καραμανλής είχε καλέσει τον Μάρτιο του 2009 τους πολιτικούς αρχηγούς σε συζήτηση προτείνοντάς τους να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για την οικονομική διαχείριση, το οποίο όμως απερίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
 
Το non paper αυτό αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε και από τον τον Γιάννη Στουρνάρα σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή σημειώθηκε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελλάδας.
 
Γ.Βλάχος: Η ζωή δικαιώνει κάθε μέρα τον Καραμανλή
 
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το non paper των «καραμανλικών» βουλευτών, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος διευκρίνισε στον Alpha 989, ότι πρόκειται για κάποια στοιχεία που δόθηκαν σε κάποιους συναδέλφους από το βιβλίο που είχε γράψει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου ( «Με τη γλώσσα των αριθμών – η αλήθεια για την οικονομία») , «ούτε non paper είναι, ούτε τίποτα».
 
«Κακώς άνοιξε αυτό το θέμα, αλλά πολύ καλώς φρεσκάραμε τα στοιχεία που έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστά», πρόσθεσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «ο Καραμανλής δεν έχει ανάγκη από καμία στήριξη».
 
«Έλεος πια σε αυτόν τον τόπο. Η ζωή δικαιώνει κάθε μέρα τον Καραμανλή. Εκείνο που δεν δεχόμαστε είναι οι υπερβολές και η αδικία. Ξέρουμε γιατί χτυπήθηκε ο Καραμανλής», δήλωσε και άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι «η ισορροπία στο θέμα με το φόρο των ακινήτων ήρθε με παρέμβαση του πρωθυπουργού».
 
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ο Κ. Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για την πρώτη γραμμή της πολιτικής, αλλά «στηρίζει τη ΝΔ και την κυβέρνηση».
 
Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διαμηνύεται πάντως πως όταν παρεμβαίνει ο Κώστας Καραμανλής το πράττει με θεσμικό τρόπο και όχι με non paper και μεσάζοντες – υπερασπιστές.