Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης μισθών επιμένει ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα, προαναγγέλλοντας περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες και μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Ads

Ο Μορς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη μείωση μισθών, επισημαίνοντας πως το «ευρύ χάσμα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης έχει μειωθεί μεν τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά «η πρόοδος δεν είναι επαρκής». 

«Το πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση θα συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά περίπου 15% στη συνολική περίοδο του προγράμματος» δήλωσε.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως, καθώς «έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος των οριζόντιων περικοπών και δαπανών», η εξοικονόμηση θα γίνει με «καλά στοχευμένες δαπάνες» έπειτα από συνολική αξιολόγηση των δαπανών.

Ads

Η αξιολόγηση αυτή, πρόσθεσε, επικεντρώνεται στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που «να διατηρείται η θεμελιώδης κοινωνική προστασία», τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα «εκπληρώνει την αποστολή της με λιγότερο προσωπικό». 

Τέλος, ο Μορς τόνισε ότι «πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός» στις φαρμακευτικές δαπάνες, στις επιχειρησιακές δαπάνες των νοσοκομείων και στα επιδόματα πρόνοιας.