Κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουν από την Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας και πότε θα ξαναέρθουν, ούτε είναι σαφές αν τα νέα μέτρα θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014 (οριστικοποιείται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου) ή στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αφορά την περίοδο μέχρι το 2017. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα νέα μέτρα που αποκλείει η κυβέρνηση βρίσκονται στο τραπέζι και ζητούμενο είναι ο χρόνος και ο τρόπος ανακοίνωσής τους. Γράφει η Αγγελική Σπανού

Ads

Ακούγεται ότι ο τρέχων έλεγχος μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες, να δοθεί πράσινο φως στο Γιούρογκρουπ της 14ης Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ ευρώ (εφόσον υπάρξει συμφωνία στον αριθμό των απολύσεων σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ) και να επανέλθουν το Δεκέμβριο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει μήνες και πάντως δεν θα ολοκληρωθεί πριν συμφωνηθούν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και της διετίας 2015-2016. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν, παρά τις εναθαρρυντικές δηλώσεις που έκανε χθες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από άποψη δεικτών, αναφέρθηκε σαφέστατα στη λήψη νέων μέτρων τα οποία δεν περιέγραψε, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κορυφαίος βουλευτής της ΝΔ εξέφραζε χθες σε συνομιλητές του στη Βουλή την απορία του για την ατμόσφαιρα που διαμορφώνουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα νέο κύμα λιτότητας, την ώρα που είναι ήδη ορατό και προαναγγέλλεται από τους πιστωτές με διάφορους τρόπους.

Η αλήθεια είναι ότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν πολύ για την εσωκομματική ειρήνη. Οι κραδασμοί που προκλήθηκαν στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες εντείνουν τον προβληματισμό τους για τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μια ακόμη επιστολή έφτασε από πέντε βουλευτές της ΝΔ στον ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρα για το φόρο στα αγροτεμάχια ενώ στο παιχνίδι των αντιρρήσεων μπήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης.

Ads

Από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

-Η Τρόικα ζητά μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που προβλέπεται από το μνημόνιο αλλά δεν έχει εφαρμοστεί γιατί θα δημιουργήσει νέα τρύπα στα ταμεία.

-Η Τρόικα ζητά κατάργηση των περίπου 200 φόρων υπέρ τρίτων, για την οποία υπάρχει επίσης δέσμευση αλλά δεν υλοποιείται για τον ίδιο λόγο.

-Η Τρόικα ζητά να μπει λουκέτο σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και να απολυθεί το σύνολο του προσωπικού. Διαφορετικά, υποστηρίζει ότι το κόστος πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, επομένως να αυξήσει τα ελλείμματα.

-Η Τρόικα ζητά αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ξανά στο 23%, παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται γιατί γνωρίζει πόσο δυσμενείς είναι οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν, αλλά, αντίθετα, θέτει ξανά θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (ως προς αυτό δεν συμφωνούν όλοι στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚΟ).

-Η Τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και ζητά άλλους τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ταμείων, δηλαδή κατάργηση πρόωρων συντάξεων και μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων “ευγενών ταμείων”.

Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 δεν συζητήθηκε και η ελληνική πλευρά προβάλλει την αύξηση των εσόδων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ως επιχείρημα υπέρ των ελληνικών επιδόσεων που πιστοποιούν ότι δεν χρειάζεται άλλη “θεραπεία-σοκ”. Ωστόσο, οι πιστωτές δεν έχουν πει ακόμη και την τελευταία τους λέξη ως προς αυτό και περισσότερα σχετικά με τις προθέσεις τους θα φανούν την Παρασκευή στο νέο γύρο συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στις απολύσεις (4.000 το 2013, 11.000 το 2014 και βλέπουμε).