Την αποστρατεία και των 4 αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, σηματοδοτώντας παράλληλα μεγάλο αριθμό αποστρατειών κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς, αποφάσισε την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ, κατά την απογευματινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη. Για «αντιδημοκρατική ενέργεια» από μια κυβέρνηση που καταρρέει, κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι η απόφαση για την αποστρατεία των 4 αρχηγών έγινε λίγο πριν τη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου από τον πρωθυπουργό.

Ads

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος κ. Μιχ.Κωσταράκος, διοικητής έως τώρα του 3ου Σώματος Στρατού.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αρχιστράτηγος κ. Κων.Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος (Ι) κ. Αντ. Τσαντιράκης, έως τώρα αρχηγός τακτικής αεροπορίας.

Νέος αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο υποναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης, έως τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης (ΔΔΜΝ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Ads

Το ΚΥΣΕΑ αποστράτευσε τους: αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο (Ι) Ι. Γιάνγκο, αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο κ. Φραγ. Φράγκο, αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) κ. Βασ. Κλόκοζα και τον αρχηγό του ΓΕΝ ναύαρχο κ. Δ. Ελευσινιώτη, οι οποίοι κρίθηκαν ότι τερμάτισαν ευδοκίμως τη σταδιοδρομία τους.

Έντονες αντιδράσεις
 
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», «ακόμα και την στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται σε εκλογές, ο υπουργός εθνικής άμυνας αλλάζει την ηγεσία προφανώς για να βάλει δικούς του ανθρώπους».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας σχολίασε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».  Ο κ. Τζίμας κάλεσε επίσης τον κ. Μπεγλίτη «να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια» και δηλώνει ότι η ΝΔ δεν θα αναγνωρίσει «μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του Εθνικού Συμφέροντος».
 
«Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Δεν έχετε αντιληφθεί πως τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα; Μια κυβέρνηση που την εγκαταλείπουν ένας ένας και οι βουλευτές της;», ερωτά τον υπουργό ο κ. Τζίμας. «Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αποτελείτε, πλέον, παρελθόν. Τελειώσατε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την κίνησή της ζήτησε το ΚΚΕ: «Ο υπουργός Άμυνας και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ’ αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
 
Και ο Θεόδωρος Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου βρίσκεται υπό κατάρρευση. Από καιρό απομονωμένη από το λαό κινδυνεύει να χάσει και την εμπιστοσύνη της Βουλής». «Θεωρούμε», συμπληρώνει, «απολύτως απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός αυτής της κυβέρνησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, συγκεκριμένα πριν από απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός».

«Την ώρα που έχει τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και διακυβεύονται οι κεντρικές στρατηγικές επιλογές της χώρας εξαιτίας της ανικανότητας και της ανευθυνότητας της, η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η αλλαγή του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος προστατεύοντας την νομιμότητα, να αρνηθεί την υπογραφή των διαταγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα. Ποια ανάγκη τις επέβαλε; Αυτό είναι το ερώτημα της κοινωνίας.

«Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο», χαρακτήρισε τις κρίσεις ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι «λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» και «άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ».

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της σχεδιασμένης διάλυσης της χώρας, και μετά την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ήλθε και η στιγμή της διάλυσης, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποκεφαλίζοντας συλλήβδην, όλους τους αρχηγούς που εναντιώνονται στα διαλυτικά σχέδια του Υπουργού Άμυνας», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη εκλογών».