O Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis, αναλύει τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της μεγάλης δημοσκόπησης που έγινε για το Tvxs.gr.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr εδώ

Είναι φανερό ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δοκιμάζουν πλέον τα όρια αντοχής των Ελλήνων, που μετά από σχεδόν 7 χρόνια κρίσης, λιτότητας και μνημονίων, βλέπουν και την επόμενη μέρα να διαγράφεται ζοφερή.

Οι μισοί, πλέον, πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οποιαδήποτε περαιτέρω θυσία με αντάλλαγμα την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ. Μάλιστα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015, η τάση αυτή είναι έντονα πλειοψηφική, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι επιδεικνύουν σταθερή και συμπαγή στάση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, με κάθε θυσία.

Ads

Ποιες είναι όμως οι αντιλήψεις που οδηγούν στο “μη παραπέρα” από ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος;

Κατ’ αρχάς, η έντονη πεποίθηση ότι κάποιοι από τους δανειστές επιθυμούν την πτώση της Κυβέρνησης ή ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ότι διαπραγματεύονται δηλαδή με την Ελληνική Κυβέρνηση όχι με αποκλειστικό ή κύριο γνώμονα τη διάσωση της Ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση/ ανάπτυξή της.

Επιπλέον, η σαφής απογοήτευση από την εδραίωση της πεποίθησης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς η πλειοψηφία δηλώνουν ότι ακόμα και μια άλλη Κυβέρνηση με επικεφαλής τη ΝΔ θα είχε τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Και βέβαια, η ανησυχία και ο προβληματισμός από την πορεία της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα και την άνοδο των εθνικιστικών και αποσχιστικών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα κλίμα που περιλαμβάνει απογοήτευση, θυμό και αποστασιοποίηση, φέρνοντας πλέον ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στα όρια αντοχής τους, κοντά στην απόρριψη των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων εντός των οποίων κινήθηκε η χώρα από την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα, ένα από τα οποία υπήρξε σταθερά ο αδιαμφισβήτητος Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της.

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης,
Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis
[email protected]