Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συμφωνία με την τρόικα ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έκλεισε στα 2,9 δις ευρώ, υποστηρίζοντας πως το 70% μπορεί να επιστραφεί στους φορολογούμενους, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου.

Ads

 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη ανακοίνωσε πως 500 εκατ. θα διατεθούν σε ενστόλους και εισοδηματικά ασθενέστερους. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση του χρέους της χώρας, 1 δισ. ευρώ θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών κατά 2,9% και εργαζομένων κατά 1%) για το 2014.
 
Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικων, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί ως εξής:

  • Το Μάιο θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια (σύνολο 1 εκατ. πολίτες).
  • 350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.
  • 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.
  • 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.
  • 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους

 
Επίσης έχει προβλεφθεί κονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς. Αντίθετα, όπως αναφέρει το Βήμα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τα αναδρομικά των ένστολων καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αποφάσεις του ΣτΕ. Τα αναδρομικά των ένστολων είναι 500 εκατ. ευρώ και κάτι λιγότερο από 500 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής. Αν υπάρξουν αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό.