Διαστάσεις σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου λαμβάνει η κόντρα Αθήνας – Πράγας με φόντο το ελληνικό χρέος. Τον Έλληνα πρέσβη στην Πράγα ανακαλεί στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, την Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την επόμενη μέρα της αποχώρησης της Ελλάδας από αυτή.

Ads

«Η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας», δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, λέγοντας πως δεν θέλει οι πολίτες της Τσεχίας να πληρώνουν τα ελληνικά χρέη. Μάλιστα δήλωσε απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου λέγοντας ότι «αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Τις δηλώσεις αυτές της είχε ξανακάνει τον περασμένο Αύγουστο, με μία σειρά επίσης προκλητικών δηλώσεων να ακολουθεί αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τη χώρα μας.

Τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας στο σλοβακικό πρακτορείο TASR, είχε σχολιάσει άμεσα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας. «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Ads

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε ανασκευή των δηλώσεων η Αθήνα προχώρησε στο επόμενο βήμα καλώντας τον Έλληνα πρέσβη για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, με το ανδεχόμενο οριστικής ανάκλησης του να είναι ανοιχτό σε περίπτωση που η Τσεχία δεν ανασκευάσει.

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα, διαμήνυσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.