Σπίθες διπλωματικού πολέμου ανάβει η προκλητική στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά ανακλώντας στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη.

Ads

Η ανάκληση της πρεβευτού Χρυσούλας Αλειφέρη έγινε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η πρέσβης ανακαλείται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση είναι αιχμηρή για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό καθώς τονίζει: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Ads

Η απάντηση της Αυστρίας

«Η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής», ήταν το σχόλιο του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρεσβευτού.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο της Αυστρίας σχολίασε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

«”Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Κουρτς: Εκτός τόπου και χρόνου η απειλή βέτο

Νωρίτερα, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απαντήσει εκ νέου προκλητικά στη προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πιθανή άσκηση βέτο από την Ελλάδα. «Οι απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο Κουρτς, μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας για τη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη.