Αναιρέσεις κατά των αποφάσεων που απάλλασσαν και αθώωναν, αντίστοιχα, την πρώην γενική γραμματέα εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ads

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας άσκησε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την πρώην γενική γραμματέα εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, λόγω νομικών σφαλμάτων που εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα. Δηλαδή, δεν είχε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Η Αικατερίνη Σαββαίδου πρόσφατα απηλλάγη με βούλευμα (1190/2017) από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η κατηγορία αφορούσε στην απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε σε εταιρεία.

Ads

Αναίρεση κατά της ομόφωνης πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε για την μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, άσκησε επίσης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει ατιμώρητος.

Η υπόθεση αφορά τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν δηλαδή ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού. Τώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Ποινικό Τμήμα του ‘Αρειου Πάγου για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη ο κ. Χαρδούβελης.